1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

В края на годината инфлацията в Турция се очаква да достигне 58 %

Свят

От турската Централна банка обявиха още, че през 2025 г. в страната се очаква да започне период на стабилност

Инфлацията в Турция се очаква да достигне 58 % в края на годината. Това обяви днес управителката на турската Централна банка Хафизе Гайе Еркан, съобщава БТА, цитирайки телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Еркан добави, че през 2025 г. в страната се очаква да започне период на стабилност.

Инфлацията в краткосрочен план временно ще се увеличи под влияние на външни и вътрешни фактори, каза тя днес, като представи доклад на Централната банка. 

В края на юни инфлацията в Турция възлезе на 38,21 на сто - най-ниското ниво от година и половина. Централната банка на Турция наскоро обяви, че до края на годината прогнозира инфлация от 22,3 процента, заради което изявлението на ръководителката на Турската централна банка за прогнозата за инфлацията за края на тази година е изненадващо за финансовите анализатори.

Прогнозите за инфлацията до края на 2024 г. на турската Централна банка са за 33 на сто, а за 2025 г. се предвижда този показател да спадне до 15 процента, посочи днес Еркан. 

Тя съобщи, че към 14 юли валутните резерви на Централната банка на Турция възлизат на 115 млрд. долара и добави, че ситуацията на финансовите пазари в страната се стабилизира.

Виждаме, че колебанията на обменния курс на турската лира спрямо долара на пазарите са намалели. Оценяваме това като положително отражение на стратегията, която реализираме, каза Еркан.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган след сформирането на новото правителство през юни, съобщи, че основната му цел е да сведе равнището на инфлацията до едноцифрена стойност. 

Миналия месец Централната банка на Турция увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Оттогава турската лира загуби значителна част от стойността си.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии