1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Този град въвежда такса за шофьори, за да отидат до центъра

Свят

Някои от най-големите градове в света вече са въвели пътна такса, за да се справят със задръстванията

През юни Ню Йорк трябва да се превърне в първия американски град, който въвежда такси за шофьорите, за да се справи със задръстванията, съобщава abcNEWS.

 

Всички коли, които влизат в централния район на Манхатън, ще трябва да платят 15 долара, а камионите и автобусите, в зависимост от размера и предназначението на превоза, ще дължат между 24 и 36 долара.

Местната власт очаква въвеждането на таксите да увеличи приходите в градския бюджет и да се заделя около 1 млрд. долара годишно за развитието на обществения транспорт, както и за ремонт на пътната инфраструктура.

Управляващите в Ню Йорк изтъкват, че в резултат на тези мерки в Манхатън ще влизат 100 хил. коли по-малко всеки ден. Решението срещна подкрепа и на най-малко 60% от населението на града.

Снимка: iStock

Те дори споделят мнението, че то ще накара повече хора да използват обществения транспорт. Темата е част и от глобалния дебат за климатичните промени – намаляването на трафика в града ще допринесе за ограничаването на въглеродния отпечатък.

Противниците на таксите пък смятат, че те ще бъдат в тежест на работещите в града, а също могат да доведат до увеличение на цените на основни стоки и услуги, които включват транспорт и логистика.

Ежедневните разходи за паркиране вече варират между 25 и 50 долара в зоната на задръстванията, която включва кварталите на юг от 60-та улица.

Снимка: БГНЕС

Пътните такси ще варират спрямо часови зони и категорията, в която попада превозното средство. Мотоциклетистите, пресичащи моста през нощта, могат да платят 1,75 долара, а автобуси с туристи и камиони с ремаркета ще дават до 36 долара през деня. Нощният период ще започва от 21:00 ч. до 05:00 ч. през делниците и ще бъде до 09:00 ч. сутринта през уикенда.

Изданието посочва, че промените в Ню Йорк следват градове – примери за справяне със задръстванията като Лондон, Милано и Сингапур.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии