1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Къде в Европа билетите за градски транспорт са по-евтини от София?

БГ Бизнес

Срещу най-много пари пътуват в транспорта жителите на Осло

Билетите за градския транспорт в София са една от основните теми, които вълнуват столичани и гости на столицата през последните седмици. В ход са няколко промени, касаещи билетите и картите. Към момента цената на билет за пътуване с наземен транспорт в рамките на 30 мин. е 1,60 лв., а билет продаван от водача на превозното средства е 2 лева. 

Снимка: БГНЕС

Businessnovinite.bg провери какви са цените на билетите за градски транспорт в други европейски столици. Оказа се, че в две от тях цените са по-евтини от София. Най-евтин се оказва билетът в Загреб, който е на цена 1 лев.  След хърватската столица се нарежда Букурещ с цена на билета 1,20 лева. На трето място се нарежда София с 1,60 лева, а малко след нас е Братислава с 1,80 лева за еднопосочен билет. 

Най-скъп е билетът В Осло, където цената му е 7 лева. След него се нареждат Копенхаген с цена 6,40 лева и Берлин с билет, струващ 6 лева. 

В някои градове в Европа градският транспорт е безплатен за гражданите и туристите. Типичен пример е Люксембург. Това е начинът държавата да стимулира хората да слязат от колите и да ползват транспорт.

Що се отнася до Амстердам, там не целият обществен транспорт е безплатен, но това поне важи за фериботите по река Иж. Те могат да се ползват без пари от всички пешеходци, колоездачи и хора с мотопеди. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии