1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Балтимор загуби много повече от мост за 110 млн. долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Балтимор загуби много повече от мост за 110 млн. долара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Балтимор е град, свързан дълбоко с водата. Икономиката му е обвързана с търговия и транспорт

 

Само преди броени часове мостът в Балтимор, оценен на 110 млн. долара, се срути след като товарен коръб се блъсна в него. Най-малко 6 са жертвите на инцидента, а градът загуби един от своите инфраструктурни символи.

Видеозаписите от срутването на моста са зашеметяващи. Около 1:30 ч. през нощта кораб, наречен „Дали“, губи мощност и се разбива в една от централните колони на моста. В рамките на 15 секунди правата линия на участъка на моста се огъва и счупва и цялата конструкция се свлича в пристанището.

Срутеният мост в Балтимор

Мостът беше един от трите, пресичащи водните пътища на Балтимор, и до минлата сутрин всеки от тези маршрути изпълняваше собствената си цел.

Снимка: Ройтерс

Сблъсъкът блокира влизането на автомобили по моста преди срутването му, но все още се издирват шестима изчезнали строителни работници, които може да са паднали във водата. Екипът е работел, за да поправи дупките по пътищата. От водата вече са извадени двама работници, единият от които е в толкова тежко състояние, че дори не може да бъде попитан какво се е случило. Към 10:08 ч. се смяташе, че никой освен строителната бригада не е паднал във водата. Но, ако срутването се беше случило няколко часа по-късно, стотици хора можеше да са мъртви: средно около 31 000 коли и камиони пресичат моста всеки ден, казва The Atlantic.

Автомобилите засега могат да бъдат пренасочени. Но останките от моста (да не говорим за „Дали“) блокират водните пътища на града за всякакви други кораби, които трябва да влязат. Сега Балтимор е 17-ото най-голямо пристанище в Америка по тонаж – достойно място, макар и далеч от ранните дни на САЩ, когато корабоплаването превръща града в третия по население в страната – и може да падне още по-надолу списък, ако пристанището остане недостъпно.

Снимка: Reuters

Балтимор е град, свързан дълбоко с водата. Икономиката му е обвързана с търговия и транспорт. Корабите са в костите на града. Соленото пристанище е в сърцето му.

Снимка: Reuters

Всяка седмица група ловци на боклуци от водата изтръгват пейки, скутери и други съкровища от дъното, показвайки гордо улова си по тротоарите на града. Всяка година движещи се скулптури, задвижвани от велосипеди, оформени като дракони и кучета, и пожарникарски коли се състезават да се спускат с гребло на кратък участък на пристанището, без да се преобърнат.

Пристанището на Балтимор е една от най-важните връзки на града с останалия свят. Стопирането му е като отрязване на „кръвоснабдяването“ на града. Гражданите все още могат да излязат от града с влакове и коли. Но тази сутрин Балтимор се чувства много по-клаустрофобично от вчера.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии