1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Защо Германия e заплашена от липса на бира?

Свят
 

Производството на безалкохолната бира е скочило със 74% за десет години

Потреблението на бира в Германия се възстанови през първото шестмесечие след трезвия период през COVID кризата, но опасността от спиране на газовите доставки витае над пивоварните, които се опасяват от спиране на производството, предаде AFP

"Без газ, рафтовете в супермаркетите остават празни", предупреди германската федерация на пивоварите, пише БТА.

Хранителната промишленост е сред най-големите потребители на газ, след химическата индустрия. Той се използва най-вече при малцуването, първия етап в производството на алкохолни напитки. След драстичния спад на потреблението по време на здравната криза, търсенето на бира се възобнови: между януари и юни германците са изпили 3,6 милиарда литра, което е с 6,4 процента повече в сравнение със същия период на миналата година. Износът обаче се е свил с 19 процента, което е довело до спад на продажбите в бранша от 3,8 на сто, по данни на Федералната статистическа служба Destatis .

Няколко дни преди празника на бирата в петък, Destatis публикува данните за производството на пиво в страната. Резултатите сочат силен подем при безалкохолната бира, чието производство е скочило със 74 на сто за десет години.

В сравнение с 2019 г., преди въздействието на пандемията, продажбите на германските пивовари са с 5,5 на сто по-малко през първото шестмесечие. Пивоварният сектор продължава да работи в кризисен режим, предупреди Холдер Айхеле, председател на федерацията на пивоварите. По думите му, в момента е невъзможно да се замени газът като основен източник на енергия и мащабите на енергийния шок все още не могат да бъдат оценени.

Много пивоварни вече увеличиха цените си в отговор на покачването на производствените разходи преди войната в Украйна. След руската инвазия много суровини, начело със зърното, поскъпнаха още повече. Пострадаха и доставчиците на пивоварните, сред които производителите на стъклени бутилки, чието производство също зависи от газа.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии