1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Тези държави въвеждат нови такси за туристи

Свят

Някои държави вдигат сериозно таксите

Тази година се предвижда международните пътувания да се върнат до най-високите си нива от преди пандемията и макар това да е страхотна новина за туристическата индустрия като цяло, много градове, атракции и цели региони страдат под тежестта на свръхтуризма.

Потенциалът за увреждане на исторически обекти, необузданото поведение на туристите и проблемът с пренаселеността са често срещани последици от свръхтуризма. Ето защо нарастващ списък от популярни туристически дестинации въведоха туристически данък с надеждата да контролират броя на посетителите и да подобрят местната инфраструктура, за да посрещнат по-добре по-големия капацитет на посетителите.

Много държави и градове въведоха туристически данък през 2023 г., а много други трябва да въведат своя през 2024 г. Туристическите данъци не са нещо ново – вероятно сте плащали такъв и преди, свързано с цената на самолетен билет или данъци, които плащате в хотел.

Ето пълен списък на всички дестинации, начисляващи туристически данък през 2024 г., включително всички наскоро въведени и предстоящи туристически данъци, за които трябва да знаете.

Снимка: iStock
Австрия

Австрия начислява на посетителите такса нощувка, която е различна в зависимост от провинцията. Във Виена или Залцбург можете да платите 3,02 процента на човек върху хотелската сметка.

Белгия

Белгия, подобно на Австрия, има такса за нощувка. Някои хотели го включват в цената на стаята. Цената в Брюксел се таксува за стая и варира в зависимост от размера и рейтинга на вашия хотел, но обикновено е около 7,50 евро. Антверпен също таксува на стая.

Бутан

Бутан винаги е бил известен със своите високи туристически данъци и такси. През 2022 г. хималайското кралство утрои сумата, която начислява на посетителите като данък до минимум 200 долара на ден, но оттогава тази сума се намалява. През 2024 г. дневната такса за повечето посетители е 100 долара и това трябва да продължи до 31 август 2027 г.

Карибски острови

Следните Карибски острови начисляват туристически данък, вариращ от 13 до 45 евро: Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамите, Барбадос, Бермудите, Бонер, Британските Вирджински острови, Каймановите острови, Доминика, Доминиканската република, Гренада, Хаити, Ямайка, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Мартен, Сейнт Винсент и Гренадини, Тринидад и Тобаго и Американските Вирджински острови.

Данъкът обикновено е обвързан с цената на хотела.

Хърватия

Хърватия таксува своите посетители само с такса от 1,33 евро на вечер през пиковия сезон.

Чехия 

Чехия прилага такса само за тези, които пътуват до Прага. Не важи за лица под 18 години и е по-малко от 1 евро на човек на вечер.

Франция

Френският „taxe de séjour“ варира в зависимост от града и обикновено се добавя към хотелската ви сметка. Тя варира от 0,20 до 4 евро на човек на вечер.

Снимка: iStock

По-рано този месец Париж обяви, че ще увеличи таксата си с до 200 процента за тези, които отсядат в хотели, Airbnbs и къмпинги, но че планира да насочи средствата за подобряване на услугите и инфраструктурата на града.

Германия

Германия начислява на посетителите „данък култура“ (kulturförderabgabe) и „данък легло“ (bettensteuer) в определени градове, включително Франкфурт, Хамбург и Берлин, който обикновено е около пет процента от вашата хотелска сметка.

Гърция

Туристическият данък в Гърция се основава на числа. По-конкретно, колко звезди има даден хотел и броя на стаите, които наемате. Таксата е въведена от гръцкото министерство на туризма, за да помогне за изплащането на дълга на страната.

Унгария

Унгария таксува посетителите четири процента от цената на стаята им, но само в Будапеща.

Исландия

Тази година Исландия въвежда туристическа такса, за да защити своята „непокътната природа“, която ще струва между 4 и 7 евро на вечер. Това идва, след като годишният брой туристи достигна приблизително 2,3 милиона.

Индонезия

В Индонезия единствената дестинация, която начислява туристическа такса, е Бали и таксата се увеличи този февруари до 10 долара, но това е еднократна входна такса, а не данък за нощувка. Очевидно е насочена към защита на „околната среда и култура“ на острова.

Снимка: Хортензия Маркова
Италия

Подобно на Франция, туристическата такса в Италия варира в зависимост от вашето местоположение. Таксата в Рим обикновено е между 3 и 7 евро на вечер, но някои по-малки италиански градове таксуват повече.

Венеция най-накрая обяви през септември, че нейният туристически данък, такса от 5 евро, която ще бъде приложима в различни дни през високия сезон, ще бъде въведена през 2024 г. Тя се прилага само за еднодневни екскурзии, а не за тези, които остават за нощувка.

Япония

Япония има такса за напускане от около 8 евро.

Малайзия

Малайзия има фиксиран данък, който се прилага за всяка нощувка, от около 4 евро на вечер.

Нова Зеландия

Данъкът в Нова Зеландия идва от такса за опазване на туризма, която е около 21 евро, която се плаща при пристигането.

Холандия

Холандия има данък върху земята и водата. Амстердам ще увеличи таксата си с 12,5% през 2024 г., което ще я направи най-високата туристическа такса в Европейския съюз.

Португалия

Португалия има ниска туристическа такса от 2 евро, която се прилага за всички над 13-годишна възраст. Приложима е само през първите седем нощувки от вашето посещение и се прилага в 13 португалски общини, включително Фаро, Лисабон и Порто.

Словения

Словения също основава своя данък върху местоположението и рейтинга на хотела. В по-големите градове и курорти, като Любляна и Блед, таксата е по-висока- около 3 евро на вечер.

Испания

Испания прилага своя данък за устойчив туризъм за ваканционно настаняване на Балеарските острови за всеки посетител на възраст над шестнадесет години. Туристите могат да бъдат таксувани до 4 евро на вечер през високия сезон.

Градските власти на Барселона обявиха, че планират да увеличат градския туристически данък през следващите две години – таксата трябва да се повиши до 3,25 евро от 1 април 2024 г. Общината каза, че парите ще отидат за подобряване на инфраструктурата и услугите. Това е в допълнение към регионалния каталунски данък.

Валенсия също така обяви, че ще въведе туристическа такса за всички посетители, отседнали в местата за настаняване в региона, която ще бъде от 0,50 до 2 евро на вечер. 

Швейцария

Данъкът в Швейцария варира в зависимост от местоположението, но цената на човек за нощувка е около 2,20 евро. Обикновено се посочва като отделна сума в сметката ви за настаняване.

Тайланд

Тайланд въведе туристическа такса към цената на полетите през април 2022 г., подобно на целта на балийците да се отдалечат от репутацията си на „евтина“ ваканционна дестинация. Таксата за всички международни посетители е 300 бата (£6,60, $9).

САЩ

В САЩ има „данък за заетост“, който се прилага в по-голямата част от страната за пътници, които се настаняват в хотели, мотели и ханове. Смята се, че Хюстън е с най-високия данък, където ви таксуват допълнително 17 процента от сметката ви за хотел.

Хавай може да наложи „зелена такса“ – първоначално определена на 50 долара, но след това намалена на 25 долара – която ще се прилага за всеки турист на възраст над 15 години. Все още трябва да бъде приета от законодателите, но ако бъде одобрена, няма да действа до 2025 г.

Европейският съюз

И накрая, Европейският съюз планира да въведе туристическа виза, която трябва да започне през 2024 г. Заявлението за 7 евро ще трябва да бъде попълнено от всички посетители извън Шенген на възраст между 18 и 70 години, включително британци и американци.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии