1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Хотел в каньон, плаващ град и луксозни острови - Саудитска Арабия с мега проекти за милиарди (ВИДЕО)

Хотел в каньон, плаващ град и луксозни острови - Саудитска Арабия с мега проекти за милиарди (ВИДЕО)

Вижте какви футуристични неща се подготвят с проекта NEOM

Чрез огромни инвестиции като част от Визията на Саудитска Арабия 2030, нацията разкрива изключително амбициозни проекти, финансирани от петролни милиарди с безпрецедентна скорост. В съответствие с мегаломанската визия на престолонаследника Мохамед бин Салман, Саудитска Арабия отчаяно иска да бъде център на света.

Цената на всеки проект не е известна, но Саудитска Арабия е настроена да харчи повече от 175 милиарда долара всяка година за мега проекти между 2025 г. и 2028 г. - с около 1,3 трилиона долара за големи проекти в процес на разработка.

Но много мегапроекти са изправени пред ожесточена критика за нарушения на човешките права - включително проектът NEOM на стойност 500 милиарда долара, при който племена бяха изтласкани от родината си, затворени или екзекутирани, пише The Sun.

Властите в пристанищния град Джеда също разрушиха много къщи, за да изпълнят плановете за развитие на Саудитска Арабия - с хиляди местни жители, изгонени незаконно. Градът ще бъде разположен на границата с Йордания и Египет и ще започне да посреща жители и бизнес до 2025 г. Той се „изгражда от нулата“, захранван от слънце и вятър, ще бъде 17 пъти по-голям от Лондон и „център за развитие на роботиката“.

Проект Червено море

Проектът Червено море е развитие на туризма на архипелаг от острови в Саудитска Арабия със специално летище. Той ще бъде построен на 90 незастроени острова между Umluj и Al Wajh на западния бряг на Саудитска Арабия.

Никола Маниеро, главен ръководител на проекта в Kengo Kuma and Associates, проектира един от многото курорти в проекта Червено море.

Снимка: NEOM

Той каза пред The Sun: „Нашият проект е почти завършен и очакваме първите ни гости да пристигнат между декември и началото на следващата година.

„Островът, който построихме, е само на 70 сантиметра над морското равнище. Така че с опесъчаването, което извършихме там, успяхме да повишим нивото на острова и да запазим острова в бъдеще не само за туризъм, но и за неговата фауна и флора.“, добави ръководителят на проекта.

Супер пещерен хотел

Също част от Neom, Leyja ще бъде зашеметяващ хотелски комплекс, издълбан в стените на гигантски каньон.

Директорите на проекта твърдят, че той ще отвори врати за туристи през 2024 г. - въпреки че все още не е построен. Той ще има три модерни хотела, проектирани от водещи световни архитекти, за да се слеят с естествената среда, която съставлява 95 процента от футуристичния град.

Хотелите ще разполагат със 120 луксозни стаи и ще работят напълно устойчиво, за да осигурят „различни изживявания“.

Първият хотел е пригоден да отговаря на търсачите на силни усещания и ще бъде издълбан в скален връх - подходящ за запалени скални катерачи или ентусиасти- катерачи.

Вторият имот ще бъде по-близо до земята и ще функционира като "очарователна врата" за откриване и изследване на долината, която продължава отвъд. Той също така ще има удивително стълбище, което ще се изкачва от каньона до входа на имота и ще предлага „несравнима гледка към долината в цялата й красота“.

Последният хотел е предназначен да бъде място за гостите, където те да се отпуснат, тъй като ще бъде уелнес убежище.

Градски оазис

Този дълъг седем мили канал ще бъде градски оазис за 130 000 души в Саудитска Арабия.

ROSHN Group обяви проекта Marafy през август и ще бъде построен в град Джеда като първия изкуствен канал в Саудитска Арабия. Разработчиците обещават, че ще осигури брегова ивица, сравнима по размер с тази на Чикаго, Стокхолм, Хамбург и централен Лондон.

Идеята е да се пренесе морската среда в сърцето на исторически град, който от векове посреща търговци, пътници и поклонници, съобщава Al Arabiya.

Луксозен остров и яхт клуб

Синдала ще бъде първата туристическа дестинация, която ще отвори врати в мегаполиса.

Курортът на остров Синдала, планиран да отвори врати в началото на 2024 г., ще бъде първият от десет региона, завършени като част от мегаразвитието NЕOM в североизточна Саудитска Арабия.

Тази луксозна островна дестинация, разположена на 840 000 квадратни метра, ще включва няколко луксозни хотела, голямо яхтено пристанище, плажен клуб, уелнес център и луксозни търговски обекти.

Посетителите на Sindalalah могат да се възползват максимално от пътуването си, като участват в каяк, кайт сърф, водни ски и гмуркане.

А курортът ще бъде изграден около яхтено пристанище с 86 места и яхт клуб, проектиран от Luca Dini Design and Architecture, известен със създаването на суперяхти.

Индустриален град Оксагон

OXAGON, плаващ град, е обявен за най-голямата плаваща структура в света, съобщава Parametric Architecture.

Той ще бъде построен в югозападната част на NEOM и половината от него ще плава в Червено море, което е средно 500 метра дълбоко.

„OXAGON ще допринесе за предефинирането на световния подход към индустриалното развитие в бъдеще, защитавайки околната среда, като същевременно създава работни места и растеж за NEOM“, каза Мохамед бин Салман.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии