1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Всички сме чували за „Нова Зеландия“, но къде е „Стара Зеландия“?

Всички сме чували за „Нова Зеландия“, но къде е „Стара Зеландия“?

През 1642 г. холандският мореплавател Абел Янзун Тасман е първият, който достига Нова Зеландия

Не знам как е при вас, но на мен винаги ми е било много интересно, когато чуя, че дадено място има пред името си название като „нов“ и „стар“ или „долна“ и „горна“. Логично е, ако го има едното, да го има и неговия еквивалент. И да, знам, това е малко глупав въпрос, но ако има Нова Зеландия, къде е Стара Зеландия?

За да отговорим на този въпрос, ще трябва да поговорим малко за всички места, чието име произлиза от по-стари имена. Просто вземете карта и ще намерите много от тях: Ню Йорк, Ню Мексико, Ню Хемпшир, Ню Джърси, Ню Орлиънс. Европейските изследователи често прехвърлят имената на локации от страната си в Новия свят, добавяйки префикса „Нов“ за местата, които им напомнят на дома, казват в енциклопедия "Британика". 

Тази практика е много популярна най-вече сред холандските изследователи и затова е доста често срещано да се намерят имена на места, които са базирани на такива в Холандия. За да назовем няколко: Нова Холандия (сега Ню Йорк), Нов Амстердам (сега град Ню Йорк), Нов Харлем (сега само Харлем).

Е, Нова Зеландия не е изключение.

През 1642 г. холандският мореплавател Абел Янзун Тасман е първият, който достига Южния остров, най-големият остров на Нова Зеландия. Така че, когато холандските картографи трябва да наименуват мястото, те го кръщават на холандската морска провинция Зеландия. Първоначалното име е „Nieu Zelandt“.

Zeeland (Зеландия) е най-западната и най-слабо населена провинция на Холандия, разположена северозападно от Антверпен, Белгия.

Е, вече знаете!

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии