1 USD
1.86821 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,617.1

Най-интересните и странни подземни атракции в света

Свят

Може да ви побият тръпки, но със сигурност ще се възхитите

Повечето хора може би не се чувстват удобно дълбоко под земята. Има нещо доста страшно в гмуркането в катранено черната бездна, към мистериите в недрата на Земята. Дори да сте в най-доброто си състояние, може да се почувствате клаустрофобично, неизбежно, ужасяващо.

Но хората отиват под земята – миньорство, пещери и други подобни – откакто сме хора. А това означава, че там долу има много странни и дори великолепни атракции. Някои са чудеса на човешката изработка, други са естествени чудеса. По целия свят ще намерите всякакви великолепни подземни феномени, пише Time out. Ето някои от тях:

Солната катедрала в Сипакира, Колумбия

Фактът, че инженери, миньори и скулптори са успели да издълбаят катедрала под 200 метра сол, скали и минерали, е дяволски впечатляващ подвиг сам по себе си. Но още по-удивително е колко грандиозна е солената катедрала в Сипакира в Колумбия. Светлината се филтрира великолепно през нея, изпълвайки камерите и тунелите с почти неонова мъгла от синьо и лилаво. Ако отидете в неделя и ще откриете още една странност: това все още е напълно функционираща римокатолическа църква.

Снимка: Istock.com
Салина Турда, Румъния

„Трансилвански подземен тематичен парк“ звучи като нещо от Скуби-Ду. Но всъщност съществува - и изобщо не е зловещо. Построен дълбоко под земната повърхност в пещерна солна мина, Salina Turda предлага атракции като панорамно колело, мини голф, боулинг, тенис на маса и дори разходка с лодка по езеро в мина. 

Снимка: Istock.com
Ъндър, Норвегия

Въпреки че не е толкова под земята, колкото под водата, Under в Кристиансанд, Норвегия, все още заслужава място в този списък. Този елегантен ресторант е на пет метра и половина под повърхността, вечерящите се пъхат, докато ледените течения на Северно море се вихрят през прозорците. Въпреки бурята на заобикалящите морета, има зловеща тишина в Under... въпреки че никога не знаете какво може да изплува от дълбините.

Снимка: Istock.com
Деринкую, Турция

Подземният град в Деринкую, в района на Кападокия в Турция, датира от хиляди години. Това е най-дълбоката  в региона, сложна мрежа от криволичещи пасажи на осем нива, достигащи дълбочина от 85 метра. Животът под земята позволява на гражданите на Деринкую да избягват екстремни температури и по-лесно да отблъскват нашествениците. Въпреки че днес не е обитаван, мястото включва останките от училища, магазини и църкви. Това е очарователен пример за човешкия стремеж за оцеляване.

Снимка: Istock.com
Пещерите Аджанта, Индия

Като се има предвид, че са изсечени дълбоко в скала, 30-те пещери на Аджанта са изненадващо добре осветени. Цялата тази светлина прави много по-лесно възхищението на тази забележителна поредица от будистки храмове, манастири и паметници, датиращи от първи и втори век пр.н.е. Те съдържат някои от най-хубавите оцелели примери на древна индийска стенопис: гранит, не само боядисан, но и издълбан със сложни орнаменти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Колко ще струва възстановяването на най-големия самолет в света, унищожен от Русия?

Coldplay
+5

Галерии