Tesla се готви да вдигне цените на този модел в Европа от 1 юли

Свят

Причината - по-високите тарифи на ЕС за китайските електромобили

 

Tesla заяви, че вероятно ще увеличи цените на своя автомобил Model 3 в Европа от 1 юли, след като Европейският съюз заяви, че може да наложи временни по-високи мита върху електрическите автомобили, внасяни от Китай, пише CNBC. 

"Предвиждаме да увеличим цените на автомобилите Model 3 от 1 юли 2024 г.", се казва в съобщение на уебсайта на Tesla. "Това се дължи на допълнителните вносни мита, които вероятно ще бъдат наложени на електрическите превозни средства, произведени в Китай и продавани в ЕС."

Снимка: Tesla

Засега компанията не разкрива с колко планира да повиши цената на Model 3 за Европа. 

Тази седмица Европейската комисия заяви, че повишава митата върху автомобилите, внасяни от Китай в 27-членния блок. По-високите мита са резултат от проучване на ЕС в китайския сектор на електрическите превозни средства, в което се стигна до заключението, че веригата за създаване на стойност на акумулаторните електрически превозни средства в Китай "се възползва от несправедливо субсидиране". 

Снимка: Tesla

Тези временни мита ще влязат в сила от 4 юли, ако ЕС не постигне решение с китайските власти. Така наречените окончателни мерки ще бъдат въведени четири месеца след това.

Снимка: Tesla

Досега китайските електрически превозни средства са обложени с мита в размер до 38,1 %. Въпреки че някои производители на електромобили получиха конкретни мита, Tesla все още не е уведомена за точното мито, което ще трябва да плати за автомобилите, които произвежда в Китай и внася в ЕС. 

Комисията заяви, че на този етап Tesla "може да получи индивидуално изчислена митническа ставка".

В Шанхай се намира един от най-големите заводи на Tesla - Gigafactories. През 2023 г. американският автомобилен производител е доставил 947 000 автомобила от фабриката си в Шанхай, като 600 000 са отишли на китайския пазар, а останалите са изнесени, според китайските държавни медии.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст