1 USD
1.79731 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,139.2

Тази страна въвежда пълни електронни технически досиета за колите

Свят

Какво означава това?

 

В Белгия ще бъдат въведени пълни електронни технически досиета за употребяваните автомобили след приемането на законови промени, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Отбелязва се, че така купувачите ще имат достъп до цялостната история на поддръжката на превозните средства

От дълги години в страната действа система, в която автосервизите са длъжни да вписват пробега на автомобила при всяко посещение и така при смяна на собствеността се издава хартиен документ, който удостоверява тези данни. Занапред издаването на този хартиен документ от една страница с холограма ще продължи, но ще бъде вписван и QR код, който след сканиране ще отпраща към данните за конкретния автомобил в общата система, с подробности за неговата техническа поддръжка през годините.

Пояснява се, че това е особено важно, за да се проследи действителното техническо състояние на превозното средство и да се установи дали има части, важни за сигурността, които трябва да бъдат незабавно подменени. Такива части са свързани с:

  • поддръжката на спирачната система,
  • окачването и гумите,
  • изпускателната система и ангренажния ремък при автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

 

Местните власти подготвят промени, според които техническите прегледи може да не се извършват всяка година, ако автомобилът има нисък пробег. Например за автомобили на шест години и с пробег под 100 хиляди километра или на осем години с пробег до 110 хиляди километра прегледите ще бъдат веднъж на две години. 

Техническите прегледи в Белгия са особено задълбочени и се осъществяват в малък брой центрове, като например за Брюксел местата за проверка са едва четири и е необходимо запазване на час месец преди посещението. Цената на годишен технически преглед е различна и нараства, като в последните години бе повишена от около 25 до около 40 евро. Непосредствено преди продажбата на автомобил втора ръка собствениците са длъжни да преминат допълнителен преглед, който важи за следващите 14 дни. 

По официални данни при 10 на сто от продажбите на употребявани автомобили в Белгия се установява измама с "превъртане" на километража. Наказанията за подобно действие са затвор от един месец до една година и глоба от 10 до 3000 евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии