1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Шефът иска да използваш личната си кола за работа: Има ли право?

БГ Бизнес

Понякога се наблюдава злоупотреба с тълкуването на задължението на работника да изпълнява нарежданията на работодателя

„Можеш ли да пренесеш няколко стола от офиса до склада“, Отиди до счетоводството преди работа с колата си и ми донеси справките“. Да, това са само два примера, при които работниците се изправят пред предизвикателството да приемет или откажат да предоставят личния автомобил за служебни цели.

Снимка: БГНЕС

Имаме ли право да откажем да предоставим личния си автомобил за служебни цели, отговаря д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право в платформата my work.

„Според законодателството в България, няма изрично законово изискване, което да задължава работника да предоставя личния си автомобил за нуждите на работодателя. Въпреки това, задължението на работника е да изпълнява законните нареждания на работодателя“, казва Капитанов в платформата.

Снимка: iStock

В този контекст, се ражда въпросът за границата между правата на работника и законните изисквания на работодателя.

Понякога се наблюдава злоупотреба с тълкуването на задължението на работника да изпълнява нарежданията на работодателя. Някои работодатели, в стремежа си за постигане на своите бизнес цели, издават нареждания, които не са в унисон със законовите разпоредби или прекалено натоварват работника. И да, имате право да откажете!

Има сценарии, при които работникът може и трябва да използва своето право да откаже предоставянето на личния си автомобил за служебни цели. Това може да включва ситуации, в които:

  • Изискванията на работодателя не са съобразени със законовите рамки

Например, ако инженер работи за строителна фирма, която извършва проекти в различни райони на страната и работодателят решава, че за определен проект трябва да предостави своя личен автомобил за транспортиране на строителни материали и екипа до работното място и издава нареждане да бъде използван личния автомобил. Този случай представлява нарушение на законовите рамки, тъй като българското трудово законодателство ясно посочва, че работодателят трябва да предостави необходимите средства и оборудване за изпълнение на работните задължения. Изискването за предоставяне на личен автомобил без адекватно обезщетение е несъобразено с тази законова задължителност и нарушава правата на работника.

  • Предоставянето на автомобила представлява сериозно нарушение на личната безопасност живота на работника или служителя

Например медицинска сестра в лаборатория за микробиология, от която работодателят иска да използва личния си автомобил за превоз на проби от пациенти за анализи във външни лаборатории. Този процес обаче включва манипулиране със заразни вещества и налага специални условия за транспортиране, които личният автомобил на работещия не обезпечава. В този случай предоставянето на личен автомобила представлява сериозно нарушение на личната безопасност на работничката.Тя не разполага с необходимите средства за сигурно пренасяне на заразни проби и това може да доведе до риск за нейното здраве и здравето на околните.

Снимка: iStock

  • Има недостатъчно обезщетение или компенсация за използването на личния автомобил

Пример за този случай може да бъде сценарий, при който работникът или служителят е задължен да извършва дълги и опасни пътувания без адекватна компенсация и без ясни законови рамки за такива случаи.

Тези примери илюстрират как изискванията на работодателя, които не са съобразени със законовите рамки или представляват риск за личната безопасност на работника, могат да се считат за неправомерни и как работникът има правото да откаже изпълнението им в съответствие с правата и законовите изисквания.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии