1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

Тази авиокомпания претегля пътниците преди качване на борда

Свят

Данните ще бъдат използвани за изчисления на баланса и натоварването на самолетите

Пътниците доброволно се записват преди полета си, за да помогнат на една авиокомпания да изчисли "текущия баланс на самолетите", пише People.

Финландската авиокомпания Finnair започва да събира данни, като през цялата седмица претегля доброволци и техните ръчни чанти на изходите на летището в Хелзинки. 

До четвъртък 800 доброволци вече са взели участие в събирането на данни, според Пейвит Талквист, старши вицепрезидент по комуникациите на Finnair. След това средните стойности на теглото ще бъдат изпратени на Финландската агенция за транспорт и комуникации, а също така ще бъдат използвани за "изчисления на баланса и натоварването на самолетите", отбеляза тя. 

"Докато авиокомпаниите знаят теглото на всички останали аспекти, теглото на клиентите и техния ръчен багаж се изчислява, като се използват средните тегла, потвърдени от Агенцията за гражданска авиация", каза Талквист.

Ръководителят на отдел "Наземни процеси" на Finnair Сату Мунукка добави в съобщението, че изчисленията са "необходими за безопасната експлоатация на полетите и събраните данни не са свързани по никакъв начин с личните данни на клиентите". 

"Записваме общото тегло и основната информация за клиента и неговия ръчен багаж, но не питаме за името или номера на резервацията, например", споделя Мунука. "Само агентът по обслужване на клиенти, работещ в точката на измерване, може да види общото тегло, така че можете спокойно да участвате в проучването."

Той отбеляза също, че докато претеглят клиентите с ръчния им багаж, в базата данни се записват и "възрастта, полът и класата на пътуване" на пътниците. Събирането на данни е анонимно, се посочва в съобщението.

Доброволните измервания се провеждат месеци след като през май пътниците на Air New Zealand също бяха помолени доброволно да претеглят себе си и багажа си. 

Продължилото един месец проучване на международното летище в Окланд имаше за цел да изчисли теглото, превозвано в самолетите, за нуждите на Службата за гражданска авиация (САА). По това време Аластър Джеймс, специалист по подобряване на контрола на натоварването в авиокомпанията, заяви пред Today, че когато клиентите се претеглят, "теглото не се показва на екрана, то просто се улавя и отива направо в компютъра".

Експертът по въздухоплаване в NBC News Джон Кокс заяви тогава, че данните могат да предложат "широкообхватни ползи" за авиокомпаниите в световен мащаб и че "може да видите, че някои други авиокомпании ще използват това в някакъв момент в бъдеще".

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии