Тайните на дълголетието: Столетници разкриват своите навици

Те са категорични, че има по-важни неща от това да се храним здравословно

 

Само 0,027 процента от населението на САЩ се състои от столетници, според проучването на столетниците в Нова Англия в Бостънския университет. Това наистина е малък процент, но се разраства. Само преди 50 години населението на столетниците в САЩ достигна едва 0,004 процента и почти се е удвоило само през последните 20 години. И този брой се очаква само да расте, като изследване от Станфордския университет прогнозира, че половината от всички 5-годишни деца ще доживеят до 100 години.

И въпреки че има много информация за това как можете да се храните по-здравословно и да придобиете по-добри навици, за да добавите потенциално години към живота си, понякога нещата не опират само до здравословно хранене.

Няколко столетници споделят как са стигнали до завидна възраст.

Кит Уилсън, 101 години

За Кит Уилсън 101 се чувства „не по-различно от 70“. Всъщност за нея „това са само цифри“. Що се отнася до това как е стигнала дотук, тя отдава това на някои впечатляващи съвети, които е получила в ранна възраст.

„Имах модел за подражание. Той винаги казваше: „Движи се постоянно“, каза тя пред Travel + Leisure. И това е точно това, което тя продължава да прави през всичките тези години, включително да ходи и да прави упражнения, доколкото може. Тя добави: „Продължавам да съм заета. Много съм заета през цялото време.“ Уилсън живее в старчески дом и се стреми постоянно да е заета с нещо. 

Армин Мрук, 99 години

Д-р Армин Мрук, който има докторска степен по съвременна европейска история, прекарва по-голямата част от живота си, посветен на академичните среди, действайки като професор в Нюйоркския университет и Морганския държавен университет, както и като постоянен професор в университета Тоусън. И докато работата му в класната стая със сигурност е била важна, това, което той направи, докато създаваше програма за обмен, беше най-въздействащата и важна част от дълголетието му.

 

„Става въпрос за изграждане на мостове с вашата общност и вашето семейство. Тези мостове са важни“, сподели той и добави, че това е страстта му през целия живот - да свързва хора, да ги учи и да помага на всеки да научи нещо ново за света около нас. „Трябва да влагате страст в това, което правите. Трябва да имате воля за живот и да имате активен живот.“, казва той. 

Дорис Захорски, 100 години

Дорис Захорски сподели подобно чувство на Уилсън, отбелязвайки, че нейната тайна не само за дълъг живот, но и за щастлив живот е „да бъде заета“. Тя добави: „Бъдете активни и продължавайте да се движите.“ Захорски също има съвет за следващото поколение обнадеждени столетници: „Винаги опитвайте нещо ново, защото може да е нещо, което ви интересува повече от всичко друго“.

Милдред Китчънс, 104 години

Милдред никога не е имала проблем да намери целта си. Тя е служила като социален работник по време на Втората световна война, Корейската война, войната във Виетнам и войната в Персийския залив. Тя също беше учителка в гимназията по време на сегрегацията от 1962 до 1970 г. Като социален работник тя помогна да се открие първата клиника в Тексас за жени, които получават безплатно противозачатъчни. Тя се гордее с кариерата си и как тя е помогнала да промени живота на жените в цялата страна.

„Знай какво искаш, намери начин да го получиш и не се отказвай“, каза тя. 

Рой Енглерт, 100 години

През 2023 г., само година преди да навърши 100 години, Рой Енглерт, ветеран от флота от Втората световна война, участва в Националните игри за възрастни хора и спечели златен медал в състезание на 400 метра. Той също беше избран за Humana Game Changer, награда, която се дава на спортисти, които са пример за здравословно остаряване. Работата е там, че Енглерт не винаги е бил бегач. Всъщност той започва да тича активно след като навършва 60 години, доказвайки, че никога не е късно да опиташ нещо ново.

„Бил съм активен през целия си живот, а тичам от както станах на 40 години“, сподели Енглерт, когато го попитаха за тайната на дълголетието му. 

Риса Игелфелд, 106,5 години

Когато я питат точно на колко години е Риса, тя отговаря на 106 и половина, защото всеки малък живот е от значение. Като оцеляла от Холокоста, Игелфелд е преминал през повече, отколкото хората могат да си представят. Но, както казва тя, тайната на нейния дълъг живот е изцяло в „позитивното мислене“.

"Най-важното нещо в моя живот - и се надявам, че ще бъде и в живота на другите хора - е позитивното мислене. Прогонете всички негативни мисли. Това ще ви даде сила и ще удължи живота ви", сподели тя , добавяйки, че когато се случат лоши неща, тя вместо това е заета да „брои благословиите в живота си“.

И подобно на други столетници Игелфелд отбеляза, че е изключително важно да останете активни толкова дълго, колкото можете. 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст