1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Икономисти: Битката с инфлацията продължава и през 2023 г.

Световната икономика е изправена пред рецесия

Изминалата 2022 г. беше година, изпълнена с множество предизвикателства пред страните по света. Тя започна с очаквания за възстановяването на икономиките от последиците от COVID-19 и приключи с негативните ефекти, породени от войната в Украйна.

Инфлацията достигна невиждани от десетилетия нива. Усетихме и увеличението на цените на всякакви стоки и услуги – храна, отопление, транспорт, жилища и др.

На фона на всичко случило се през изминалата година е много трудно да се правят прогнози за 2023 година. Едно от сигурните неща е обаче е, че краят на войната в Украйна не се вижда, на енергийната несигурност и инфлацията - също. 

Вече виждаме пика на инфлацията, но остава въпросът какви ще бъдат ефектите върху икономиката през следващите 12 месеца.

Пандемия и война

Дългият период на свръхниска инфлация и ниски лихвени проценти приключи внезапно след появата на COVID-19, тъй като правителствата и централните банки поддържаха блокираните бизнеси с трилиони долари.

До 2021 г., когато компаниите започнаха да се съживяват и глобалната икономика нарасна с най-бързия си темп след Голямата рецесия отпреди 80 години.

В края на февруари 2022 г. Русия нахлу в Украйна и западните санкции срещу големия износител на петрол и газ повишиха силно цените на синьото гориво и другите енергоизточници, а оттам – на електроенергията и горивата.

Централните банки в ход

За да охладят търсенето и да укротят инфлацията, водещите централни банки по света предприеха ход по рязко повишаване на лихвените проценти, като целят да постигнат сценарий, при който охлаждането на икономиката да се случи без фалити на бизнеси, нарастваща безработица или сривове на пазарите.

Все повече експерти обаче са на мнение, че повишаването на лихвите може и да не е най-добрият ход, тъй като има фактори, които оказват натиск – от войната в Украйна до напрежението между Запада и Китай.

През октомври 2022 г. Международният валутен фонд (МВФ) излезе с една от най-мрачните от години прогнози. В доклада на институцията се посочва: „Накратко, най-лошото предстои и за много хора 2023 г. ще се почувства като рецесия“.

Изправен ли е светът пред рецесия през 2023 г.?

По-високите разходи по заемите заради затягането на паричната политика на централните банки ще доведат до свиване на редица икономики, според доклад на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

„Световната икономика вероятно ще бъде изправена пред рецесия през 2023-а в резултат на повишаването на лихвените проценти в отговор на по-високата инфлация“, коментира Кей Даниел Нойфелд, директор и ръководител прогнози в центъра.

Водеща тема: инфлацията

В доклада се подчертава, че „битката срещу инфлацията все още не е спечелена. Очакваме централните банкери да останат на позиция и през 2023 г. въпреки икономическата цена.

А цената за успокояване на инфлацията до по-приемливи нива води до влошаване на перспективите пред растежа за няколко години напред.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии