1 USD
1.81718 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,137.7

Ще има ли глобална рецесия догодина?

Финанси

Растежът на световната икономика ще се забави

Растежът на световната икономика ще се забави догодина, но ще бъде избегната глобална рецесия. Европейската икономика ще бъде засегната най-силно от най-лошата енергийна криза от седемдесетте години на миналия век насам, показва последният доклад "Икономически перспективи" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, публикуван във вторник.

В същото време ОИСР призова централните банки да продължат да повишават лихвените проценти за да ограничат много високата инфлация.

ОИСР очаква световният икономически растеж да се забави от 3,1% през тази година до 2,2% през следващата година, преди да се ускори до 2,7% през 2024 г. В началото на есента ОИСР прогнозира, че БВП в световен план ще нарасне с 3% пре 2022 г., след което да се забави до 2,2% през 2023 г.

"Нашият централен сценарий не е глобална рецесия, а значително забавяне на растежа на световната икономика през 2023 г., както и все още висока, макар и отслабваща инфлация в много от страните", посочи изпълняващият длъжността главен икономист на ОИСР Алваро Сантос Перейра в последния икономически доклад на организацията.

ОИСР каза, че глобалното забавяне засяга икономиките неравномерно, като Европа понася най-голямата тежест, тъй като войната на Русия в Украйна удари силно както бизнес дейността на стария континент, така и предизвиква скок на цените на енергията и респективно на инфлацията.

Организацията прогнозира, че икономиката на еврозоната ще забави растежа си от 3,3% през настоящата година до едва 0,5% през 2023 г., преди да започне да се възстановя и да нарасне с 1,4% през 2024 г.  Това все пак представлява малко по-добра прогноза на ОИСР от тази през септември, когато се очакваше БВП на еврозоната да нарасне с 3,1% тази година, след което експанзията да се забави рязко до 0,3% догодина.

ОИСР също така прогнозира рецесия в Германия през следващата година, като БВП ще се свие с 0,3% заради силната зависимост на немската икономика, по-специално на нейната промишленост, от руска енергия. През септември обаче ОИСР прогнозира дори още по-голям спад на германския БВП с 0,7 на сто. За 2024 .г се очаква отскок на немския БВП с 1,5 на сто.

В същото време обаче организацията очаква френската икономика, която е много по-малко зависима от руската енергия, да нарасне догодина с 0,6% и с 1,2% през 2024 г. Икономиката на Италия пък се очаква да нарасне през 2023 г. със скромните 0,2%, което предполага, че догодина икономиката на Апенините може да претърпи известна техническа рецесия (поне две поредни тримесечия на свиване на БВП).

 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Бивш инженер на Apple откраднал тайната за самоуправляващите се автомобили

Coldplay
+5