1 USD
1.78631 BGN
Петрол
Bitcoin
$38,164.7

Спад на производството на вино в ЕС през 2023 г.

Свят

Производството в Италия и Испания ще спадне съответно с 12% и 14% спрямо миналата година

Производството на вино в Европейския съюз ще намалее с 6 % през тази година след рязък спад в големите производители Италия и Испания, вследствие на неблагоприятни климатични условия, съобщи Европейската комисия, предава Reuters. 

Снимка: Pexels

В първата си оценка за тазгодишното производство изпълнителният орган на ЕС прогнозира, че през 2023 г. производството на вино ще възлезе на около 150 млн. хектолитра, като производството в Италия и Испания ще спадне съответно с 12 % и 14 % спрямо миналата година. 

Екстремните климатични условия и заболявания засегнаха лозята в Италия толкова силно тази година, че страната ще загуби позицията си на най-голям производител на вино в света, а Франция ще си върне първото място за първи път от девет години насам.

Министерството на земеделието на Франция изчисли, че производството на вино там тази година ще бъде подобно на 2022 г. и с 3% над средното за петгодишния период - 46 млн. хектолитра, макар и с големи разлики между регионите. Комисията определи производството на вино във Франция на 45 млн. хектолитра. 

Един хектолитър се равнява на 100 литра или 133 стандартни бутилки вино.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии