Шофьори на Amazon подават съдебни искове срещу компанията

Шофьори на Amazon подават съдебни искове срещу компанията

Те искат компенсация за извънреден труд и неплатени заплати

 

Повече от 15 000 договорни шофьори на Amazon подадоха арбитражни искове срещу гиганта за електронна търговия във вторник, твърдейки, че Amazon ги класифицира като независими изпълнители вместо служители с минимална заплата и права за извънреден труд.

Милиони американци участват в „концертната икономика“, като работят на свободна практика чрез приложения за доставка и возене като Lyft, Uber, Doordash и Instacart. Но тъй като концертната работа стана по-популярна, много от тези работници казват, че всъщност са служители, а не просто изпълнители, и следователно заслужават повече предимства и защита.

Дефиницията и правата на договорно нает работник срещу служител, например, са били ожесточено обсъждани в закони на Калифорния, които позволяват на шофьорите с превози и доставки да бъдат третирани като независими изпълнители с някои допълнителни предимства, включително минимални доходи гаранция.

Amazon Flex, стартиран през 2015 г., позволява на независими изпълнители да се регистрират за доставка на пакети на Amazon. Flex драйверите осигуряват доставки на хранителни стоки на Amazon Fresh или доставки в същия ден от складовите центрове на компанията. Тъй като шофьорите са класифицирани като независими изпълнители, тези искове изискват компенсация за неплатени заплати и извънреден труд, както и възстановяване на разходи като пробег и използване на мобилен телефон.

Адвокатите по случая казаха в изявление, че около 450 такива искове са били подадени преди това в Американската арбитражна асоциация.

Шофьори от Калифорния, Масачузетс и Илинойс подадоха искове, защото законите за неправилно класифициране на служителите са „много ясни“ в тези щати, каза адвокат Стивън Тиндал пред CNN. Трите щата също така позволяват на работниците да подават искове за възстановяване на разходите от работодателите, добави Тиндал.

В изявление Amazon каза, че Flex „дава на хората възможността да определят свой собствен график и да бъдат свой собствен шеф, като същевременно печелят конкурентно заплащане. Чуваме от повечето партньори за доставка на Amazon Flex, че харесват гъвкавостта на програмата и се гордеем с работата“. На уебсайта си Amazon казва, че повечето шофьори печелят между $18 и $25 на час.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст