1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Шест енергийни компании завели дела срещу "Газпром"

Свят

Повечето изслушвания по тези дела трябва да започнат през март

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви в четвъртък, че италианската Eni S.p.A., германската RWE AG, френската Engie SA, финландската Gasum Oy, полската PGNiG S.A. и украинската NAK Naftogaz са завели дела срещу него през 2022 г., съобщава агенция ТАСС, цитиран от БНР.

Италианската Eni е завела дело срещу "Газпром" заради искането на руския президент Владимир Путин чуждестранни страни да плащат природния газ в рубли. Френската Engie пък е направила това, за да оспори променените цени на газа. Полската PGNiG е поискала възстановяване на лихвите върху плащанията със задна дата. Финландската Gasum пък е поиска прекратяване на договора, който подписа с "Газпром" през 1994 г. Немската RWE е започнала две арбитражни процедури, докато украинската "Нафтогаз" е поиска обезщетение за доставките на газ, които бяха обещани, но така и не бяха доставени.

По-голямата част от изслушванията по тези дела трябва да започнат през март, посочват от "Газпром".

По въпроса за "Нафтогаз", "Газпром" разкри, че Международният арбитражен съд към Международната търговска камара (ICC) е решил да позволи на арбитражен съд да провери дали спирането на доставките на газ е било оправдано при това, което руската компания е определила като "промяна в обстоятелствата".

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии