1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Шефът на Централната банка на Израел предупреди: Войната ще струва 67 млрд. долара

Шефът на Централната банка на Израел предупреди: Войната ще струва 67 млрд. долара

Данните на Амир Ярон представи разбивка за какво ще отидат парите

 

Продължаващата война с терористичната групировка Хамас се очаква да нанесе 253 милиарда шекела (67 млрд. долара) за отбрана и цивилни разходи между 2023 г. и 2025 г., предупреди в четвъртък управителят на Израелската централна банка (Bank of Israel) Амир Ярон.

Снимка: Reuters

Ярон предупреди, че разходите за сигурност и гражданска война са „значителни“ и представляват бюджетна тежест. Освен това се очаква бъдещият бюджет за сигурност да расте постоянно и да има макроикономически ефект, добави той, цитиран от Times of Israel.

Разбивка на последната оценка на военните разходи показа, че почти половината от военните разходи, или 118 млрд. шекела (32 млрд. долара), ще бъдат необходими за задоволяване на нуждите на отбраната заедно с 38 млрд. шекела (10 млрд. долара) за граждански разходи до 2025 г., включително разходи за евакуация на цивилни, осигуряване на жилища за евакуирани и др. Централната банка очакваше още 35 милиарда шекели (9 млрд. долара) загубени данъчни приходи поради войната и 23 млрд. шекела (6 млрд. долара) за компенсиране на преките щети от войната.

Снимка: Reuters

Други 9 млрд. шекела (2,4 млрд. долара) очаквани разходи са от лихвени плащания, тъй като нивото на държавния дълг се увеличава и разходите за заеми нарастват.

Цифрата от 253 млрд. шекела, която обявиха е по-висока от последната официална загуба, която банката се повиши от предишна оценка от 210 милиарда шекели (56 милиарда долара) в началото на 2024 г., по-малко от три месеца след избухването на войната в Газа с клането на Хамас на 7 октомври, при което около 3000 терористи нахлуха през границата в Израел, убиха около 1200 души и заловиха 252 заложници сред актове на бруталност и сексуално насилие.

Снимка: Getty Images

Ярон, в своите забележки в четвъртък, подкрепи създаването на комисия, която да разгледа бюджета за отбрана, като каза, че продължаващата война не трябва да дава на военните "празен чек".

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии