1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

САЩ правят историческа инвестиция в областта на климата

Свят

Т.нар. "Закон за намаляване на инфлацията" може да върне Щатите в борбата с климатичните промени

Сенатът на САЩ одобри ключова част от вътрешнополитическата програма на Джо Байдън, пише Би Би Си. Решението касае т.нар. „Закон за намаляване на инфлацията“, който предвижда 369 млрд. долара за действия в борбата с климатичните промени. Това е и най-сериозната инвестиция в американската история в областта на климата, която ще позволи на Щатите да намалят въглеродните си емисии с 40% до 2030 г.

Законопроектът може да бъде приет още тази седмица, след като бъде изпратен до Камарата на представителите, в която демократите имат мнозинство. Той включва и повишаване на корпоративните данъци, включително 15% минимален данък за големите корпорации, и намаляване на разходите за здравеопазване като част от пакет, надхвърлящ 700 млрд. долара.

Демократите преговаряха помежду си в продължение на 18 месеца, за да получи одобрението на всеки един от 50-те сенатори на партията и да премине в Сената с решаващия вот на вицепрезидента Камала Харис.

До междинните избори в САЩ остават броени месеци и ако законопроектът бъде приет, това би съживило ангажиментите на президента Джо Байдън за ограничаване на въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение.

Американският държавен глава определи това законодателство като историческо и обеща да върне Щатите на международната сцена в битките с климатичните промени.

Миналия месец той обяви 2,2 милиарда долара за подпомагане на изграждането на инфраструктура, която може да издържи на екстремни метеорологични условия и природни бедствия. През последните години САЩ бяха засегнати от редица смъртоносни наводнения и горски пожари.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии