
Германия обмисля да въведе 10% данък върху технологичните гиганти
Мярката вероятно ще засили търговското напрежение със САЩ
Празничната трапеза е поскъпнала с между 10 и 30 процента
Румънците ще посрещнат най-скъпия Великден от 30 години насам, предупреждават икономистите в страната и допълват, че традиционните продукти за празничната трапеза са поскъпнали с между 10 и 30 процента.
Основна причина за това е инфлацията, която достигна нива два пъти по-високи от средната за Европейския съюз и повиши цените на традиционните великденски храни.
Земеделците и търговците пък се аргументират с нарастващите производствени разходи. Удвоили са се цените на семената, селскостопанските машини, електричеството и газа.
Заради всичко това северните ни съседи преизчисляват бюджетите си за великденската трапеза, пише БТА. Някои потребители са принудени да намалят количеството продукти, които купуват, или дори да се откажат от месни ястия.
По-скъпи са козунакът, сиренето, маргаринът, сезонните плодове и зеленчуци. Един килограм сирене например струва колкото килограм агнешко на пазарите в Сучава, съобщава в свой репортаж по темата RomaniaTV.
Зеленият лук, магданозът и копърът варират между две и три леи (0,80 ст. и 1,20 лв.), а стрък свежа зелена салата може да излезе и шест леи (2,4 лв). Килограм козунак струва средно 100 леи (40 лв.).
Изследване, проведено от румънска банка и цитирано от Аджепрес, показва, че румънците отделят средно по 800 леи (320 лв.) за Великден. Над 900 леи (360 лв.) е бюджетът за семейства с деца.
В същото време четирима от десет румънци, които харчат над 1000 леи (400 лв.), предпочитат да прекарат Великден в ресторант, на почивка в страната или в чужбина.
Последвайте businessnovinite.bg в INSTAGRAM
Последвайте businessnovinite.bg във FACEBOOK
Последвайте businessnovinite.bg в LINKEDIN
Мярката вероятно ще засили търговското напрежение със САЩ
Влияе ли доходът на жената върху щастието на мъжа в брака?“
Повечето от тях се намират в Европа