1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Със 143% инфлация: Новият президент на Аржентина иска да приеме долара

Със 143% инфлация: Новият президент на Аржентина иска да приеме долара

Валутата се обезценява от 2008 г. поради различни причини, включително хиперинфлация, дълг и политическа нестабилност

 

Победата на крайнодесния икономист Хавиер Милей на балотажа на президентските избори в Аржентина означава, че страната може да се откаже от песото - радикален ход, който би бил в противоречие със стремежа на страната за дедоларизация, казва Business Insider.

Временните резултати показват, че Милей е събрал почти 56% от гласовете.

Снимка: iStock

Той стана популярен с желанието си да въведе долара в закъсалата икономика на Аржентина. Според него този ход ще помогне за укротяване на необузданата инфлация, която достигна 143% през октомври след спад на песото, който изтри 99% от стойността му спрямо щатския долар тази година.

Валутата се обезценява от 2008 г. поради различни причини, включително хиперинфлация, дълг и политическа нестабилност.

Известният икономист Стив Ханке, защитник на стремежа за доларизация, публикува в X след обявяването на резултатите, че предложението на кандидата „очевидно е привлякло гласове“. Ханке, професор в университета "Джон Хопкинс", каза през август, че Аржентина трябва да "затвори" централната си банка и да приеме долара като своя валута, за да укроти инфлацията.

Снимка: iStock

Замяната на песото с долара обаче би намалила част от автономията на Аржентина в паричната политика. Ако смяната на валутата се случи, това ще бъде първият път, когато толкова голяма икономика като Аржентина официално приема долара.

Въпреки икономическите проблеми, БВП на Аржентина беше 633 млрд. долара през 2022 г., което я прави 23-та по големина икономика в света.

Критиците на плановете за доларизация цитират големи предизвикателства за Аржентина на фона на хиперинфлация, икономически кризи и политическа нестабилност.

Има и основен проблем с плана за доларизация и той е, че Аржентина няма достатъчно активи в щатски долари, за да финансира голяма покупка на валутата, написа през октомври Маркус Джегер, глобален икономически анализатор в разузнавателната фирма Stratfor. Всъщност Аржентина изпитва толкова недостиг на щатски долари, че използва китайския юан, за да изплати част от заема на Международния валутен фонд миналия месец.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии