Само 6000 души живеят в този град, а туристите за една година са 6 милиона - къде се намира?

Свят

Прекомерният туризъм се превръща в глобален проблем

 

Тъй като проблемът с прекомерния туризъм обхваща градове и държави по целия свят, властите в Южна Корея обявиха по-строг контрол и мерки за защита на исторически традиционен селски район в центъра на Сеул от тълпите туристи, които през годините са наводнили улиците и са предизвикали разногласия с местните жители, пише CNN. 

Снимка: iStock (Архив)

Известно с живописните си и добре запазени традиционни корейски къщи, наречени "ханок", селището Букчон Ханок е едно от най-популярните туристически места в Сеул, което привлича хиляди посетители всеки ден. Но туристите са много повече от жителите и през годините са се увеличили оплакванията от шум, боклук и проблеми с неприкосновеността на личния живот в околността. 

Разположен в квартал Джонгьоно в центъра на Сеул, Букчон се намира в близост до други културни забележителности като кралското родово светилище Джонгмьо и грандиозните дворци Кьонгбокгунг и Чангдеокгунг.

В опит да намалят напрежението и да контролират тълпите, служителите на района ще започнат да ограничават достъпа на туристи до популярното село още от октомври тази година. То ще бъде обявено за първата в страната "специална зона за управление" съгласно южнокорейския Закон за насърчаване на туризма. 

Строгият комендантски час за чужденци ще бъде засилен всеки ден между 17:00 и 22:00 ч. Чартърните автобуси, превозващи туристи, ще бъдат ограничени в няколко участъка. Целта е да се намали трафикът и Букчон да се превърне в "пешеходен център", заявиха служители.

Ще бъдат обособени и три цветни зони - червена, оранжева и жълта, за да могат местните власти да контролират и наблюдават тълпите в най-гъсто населените райони. На нарушителите ще бъдат налагани и глоби, съобщиха официалните лица. След оплаквания от страна на обществеността през 2018 г. бяха монтирани знаци на четири езика, предупреждаващи туристите за нивата на шума. 

Районът някога е служил като жилищни квартали за високопоставени представители на властта и благородници по време на епохата на кралете Чосон, които управляват Корея от 1300 г. до 1910 г. Днес районът е дом на около 6 000 жители, както и на предприятия като гостилници, занаятчийски магазини и кафенета - с няколко известни места за снимки. 

Някои от живеещите и работещите в района обаче отхвърлят новите мерки като "празни приказки". Собственикът на кафене Лий Юн-хи заяви пред CNN, че туристите обикновено така или иначе си тръгват след залез слънце, тъй като са там предимно, за да правят снимки.

"През зимата посетителите си тръгват към 17:00 ч., а през лятото може би към 18:00 ч., защото дните са по-дълги", казва Ли. "Това няма да доведе до голяма разлика."

Нарастващ глобален проблем

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст