1 USD
1.78598 BGN
Петрол
Bitcoin
$37,206.2

Русия временно забрани износа на горива за повечето страни

Свят

Забраната е безсрочна и по-нататъшните действия ще зависят от насищането на пазара

Русия временно забрани износа на бензин и дизел за всички страни, освен четири бивши съветски републики,  с незабавен ефект, за да стабилизира вътрешния пазар, информира БТА.

Кабинетът заяви, че забраната не се отнася за горивата, доставяни по междуправителствени споразумения за членовете на ръководения от Москва Евразийския икономически съюз, който включва Беларус, Казахстан, Армения и Киргизстан. 

"Временните ограничения ще спомогнат за насищането на пазара на горива, което от своя страна ще доведе до намаляване на цените за потребителите", заяви правителството в изявление.

Министерството на енергетиката заяви, че мярката ще предотврати неразрешен "сив" износ на моторни горива.

Забраната е безсрочна и по-нататъшните действия ще зависят от насищането на пазара, посочи първият заместник-министър на енергетиката на Русия Павел Сорокин.

"Очакваме, че пазарът ще усети ефекта достатъчно бързо. Но след това нещата ще зависят от насищането на пазара и резултатите", каза Сорокин. 

През последните месеци Русия изпитва недостиг на бензин и дизелово гориво, посочва Ройтерс. Цените на едро на горивата скочиха, въпреки че на дребно цените са ограничени в опит да останат  в съответствие с официалното ниво на инфлацията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии