1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Мисия до Марс: НАСА ще тества ракети с ядрени двигатели (ВИДЕО)

Мисия до Марс: НАСА ще тества ракети с ядрени двигатели (ВИДЕО)

Технологията може да реши едно от големите предизвикателства при пътуване до Червената планета

НАСА и Агенцията за напреднали изследователски проекти в областта на отбраната (DARPA) разработват съвместно ядрен топлинен ракетен двигател, който може да намали времето, необходимо за достигане до Марс, съобщиха от НАСА.

НАСА изпраща първия екипаж до Марс до 2040г.

Снимка: NASA

Космическата агенция има за цел да изпрати първата си мисия с екипаж до Марс до 2040г. Едно от големите предизвикателства обаче е времето, необходимо за достигане до там.  Дългите пътувания в космоса могат да изложат астронавтите на вредни нива на радиация, а многото време в микрогравитация може да причини загуба на костна плътност, загуба на мускулна маса и проблеми със зрението. 

Решение могат да се окажат ракети с ядрено задвижване

Ядрено топлинно задвижване може да намали продължителността на едно пътуване до Марс от девет месеца на два, съобщава Елиша Сауерс от Mashable.  „С помощта на тази нова технология астронавтите могат да пътуват до и от дълбокия космос по-бързо от всякога – огромна възможност за подготовка за мисии с екипаж до Марс“, казва администраторът на НАСА Бил Нелсън в изявление.  НАСА и DARPA имат за цел да тестват двигателя в космоса до 2027 г.

Идеята за ракети с ядрени двигатели не е нова.

Американските военни и НАСА за първи път провеждат експерименти с ядрени ракети през 50-те години на миналия век, но те никога не са изстреляни в космоса, пише Боб Макдоналд от CBC Radio. Новият проект – наречен DRACO, съкратено от Demonstration Rocket for Agile Cislunar Operations – „ще се основава на тези уроци, извлечени“ от по-ранни експерименти, казва Табита Додсън, програмен мениджър на DARPA за DRACO, пред Антъни Леоне от Spectrum News. 

Новата ракета ще използва силата на ядреното делене, при което бързо движещ се неутрон се блъска в атом, разделяйки го на два по-малки атома и освобождавайки големи количества енергия.  Реактор на делене в ракетата ще генерира топлина за разширяване на течно гориво, което ще изстреля от дюза, за да задвижи космическия кораб. Ядрените топлинни ракети могат да бъдат три пъти по-ефективни от химическото задвижване, според изявлението на НАСА. 

Ракети с ядрени двигатели: безопасни ли са те?

Длъжностни лица казаха, че ракетата ще бъде безопасна както за хората на Земята, така и за астронавтите в космоса.  Няма да се използва за задвижване на ракетата от земята;  химически ракети ще бъдат използвани за изстрелването, а ядрените двигатели ще се задействат, след като космическият кораб измине между 400 и 1300 мили в космоса, според Mashable.  Това помага да се гарантира, че когато навлезе отново в земната атмосфера, материал все още няма да е радиоактивен, казва Пам Мелрой, заместник-администратор на НАСА, пред изданието.

Докато реакторът не е включен, той няма да генерира никакви … продукти на делене“, казва Додсън пред Spectrum News.  Това означава, че преди стартирането „хората са свободни да работят безопасно около и близо до него“.  И тъй като ядреният реактор би заработил доста след изстрелването, „ако има някакъв вид повреда на ракетата носител на първа степен, която би разкрила ядрото, материалите в ядрото ще бъдат безопасни за хората около стартова площадка“, казва тя пред изданието. 

Астронавтите на борда на космически кораб с ядрена ракета ще бъдат отделени от двигателя чрез резервоара за водородно гориво, който ще абсорбира част от радиацията на двигателя, казва Дейл Томас, заместник-директор на Центъра за изследване на задвижването в Университета на Алабама в Хънтсвил, пред Mashable.

Снимка: NASA

Ракетата с ядрено задвижване би имала и други предимства освен намаляването на продължителността на пътуването.  Първо, Марс и Земята се изравняват от една и съща страна на слънцето само на всеки 26 месеца, пише Крисчън Дейвънпорт от Washington Post.  

Тези подравнения позволяват най-енергийно ефективните пътувания до Марс според НАСА.  С ракета с ядрено задвижване „, казва Томас пред Mashable. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии