1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Путин: Водим преговори с китайски автомобилни компании за внос в Русия

Свят
 

Русия пренасочва търговията си към Китай и Индия

Руският президент Владимир Путин каза, че Русия пренасочва търговията към "надеждни международни партньори" като Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, докато Западът се опитва да скъса икономическите връзки със страната, съобщава CNN.

„Ние участваме активно в преориентирането на нашите търговски потоци и външноикономическите контакти към надеждни международни партньори, преди всичко към страните от БРИКС“, каза Путин във встъпителното си видеообръщение към участниците във виртуалната среща на върха на БРИКС.

Съкращението "БРИКС" се отнася до неформална група от петте най-бързо развиващи се икономики.

Според Путин стокообменът между Русия и страните от БРИКС се е увеличил с 38% и е достигнал 45 млрд. долара през първите три месеца на годината.

„Контактите между руските бизнес кръгове и бизнес общността на страните от БРИКС се активизираха“, каза Путин. „Например, водят се преговори за отваряне на индийски вериги магазини в Русия и такива за увеличаване на дела на китайските автомобили, оборудване и хардуер на нашия пазар“.

Русия също така увеличава износа на петрол за Китай и Индия, които купуваха барели с огромна отстъпка. Китайският внос на суров петрол от Русия скочи до рекордно ниво през май, измествайки Саудитска Арабия като основен доставчик за страната.

Путин добави, че руската система за съобщения между финансовите институции е отворена за свързване на банки от петте страни и че Москва намира нови начини за транзакции, без да разчита на валути като долар или евро.

„Заедно с партньорите от БРИКС ние разработваме надеждни алтернативни механизми за международни разплащания“, каза Путин.

В своето обръщение Путин обвини Запада, че пренебрегва "основните принципи на пазарната икономика", сред които е и свободната търговия.

„Това подкопава интересите на бизнеса в глобален мащаб, като се отразява негативно на благосъстоянието на хората, на практика във всички страни“, каза той.

Срещата на върха на БРИКС, която е домакин на Пекин, е първият международен форум на Путин с ръководителите на други големи икономики, откакто той нареди инвазията в Украйна в края на февруари.

Санкциите от Запада отрязаха Русия от големи части от световната икономика и тласнаха страната към дълбока рецесия. Но Москва продължава да печели пари от износ, особено с покачването на цените на енергията. Международната енергийна агенция изчислява, че приходите от износ на руски петрол са нараснали до около 20 млрд. долара през май.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии