1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7
Последвайте ни
1 USD
1.85001 BGN
Петрол
116.578 $/барел
Bitcoin
$20,758.7

Цената на войната в Украйна: пшеницата - по-скъпа с 60%

Войната на Стария континент доведе до значително повишение на цените на много основни суровини

Войната в Украйна доведе до значително повишение на цените на много основни суровини. Според последния доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие това важи особено за въглищата и пшеницата, чиито цени са нараснали средно със 70% и 60%.

На пазара на металите също има съществени трусове, като никел и платина, например са поскъпнали средно с между 21% и 47%.

Русия и Украйна имат значително влияние върху световната икономика заради ролята си на големи доставчици на редица основни суровини като изкопаеми горива, селскостопански стоки, както и някои видове метали. Според ОИСР двете страни заедно представляват близо 30% от световния износ на пшеница, 20% от износа на минерални торове и природен газ, както и цели 11% от световния износ на петрол.

Държавите по света са засегнати от по-високи цени на суровините, които увеличават инфлационния натиск и ограничават реалните доходи и разходи, като допълнително забавят икономическото възстановяване.

Според ОИСР натискът върху веригите за доставки и цените на суровините се очаква постепенно да отслабне до 2023 г. Въпреки това перспективите за икономически растеж изглеждат по-скоро песимистични на фона на задълбочаващите се проблеми. Най-силно засегнатите страни са предимно в Европа, която търпи последиците от войната под формата на натиск върху веригите на доставки, а също и бежански потоци.

Изглежда обаче, че забавянето на растежа, според доклада на ОИСР, е цената на войната, която ще бъде платена от всички.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Tesla Model Y - една от едва 20-те коли в света с подпис на Илон Мъск е в България

Coldplay
+6

Галерии