1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$65,653.5

Проучване в Давос: Предстои несигурна година за световната икономика

Проучване в Давос: Предстои несигурна година за световната икономика

Изкуственият интелект ще повиши значително производителността в икономиките с високи доходи през следващите пет години

Според проучване на водещи икономисти световната икономика е изправена пред година на слаби перспективи за растеж и несигурност, произтичаща от геополитическите конфликти, затегнатите условия за финансиране и разрушителното въздействие на изкуствения интелект, предава Reuters. 

Проучването, което се провежда всяка година преди годишната среща на Световния икономически форум (СИФ) в швейцарския курорт Давос, включва над 60 главни икономисти от частния и публичния сектор в световен мащаб и се опитва да очертае приоритетите на политиците и бизнес лидерите.

Около 56% от анкетираните очакват цялостните глобални икономически условия да отслабнат през тази година, като има голяма степен на регионални различия. Докато мнозинството вижда умерен или по-силен растеж в Китай и Съединените щати, има широк консенсус, че Европа ще постигне само слаб или много слаб растеж.

Перспективите за Южна Азия и Източна Азия и Тихия океан бяха по-положителни, като много голямо мнозинство очакваше поне умерен растеж през 2024 г. 

В отражение на коментарите на водещите световни централни банки, според които лихвените проценти са достигнали своя връх, цели 70% от анкетираните все пак очакват финансовите условия да се разхлабят, тъй като инфлацията намалява, а настоящото напрежение на пазарите на труда намалява.

Изкуственият интелект ще окаже неравностойно влияние върху световната икономика: 94% от анкетираните очакват, че изкуственият интелект ще повиши значително производителността в икономиките с високи доходи през следващите пет години, а само 53% прогнозират същото за икономиките с ниски доходи.

Проучване за "качеството" на икономическия растеж в 107 икономики казва, че повечето страни се развиват по начин, който не е нито екологично устойчив, нито социално приобщаващ

"Повторното стимулиране на глобалния растеж ще бъде от съществено значение за справяне с основните предизвикателства, но само растежът не е достатъчен", заяви Саадия Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии