1 USD
1.80311 BGN
Петрол
Bitcoin
$28,578.7

Проучване: Стандартът на живот в България се е влошил заради растящи разходи

Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на войната в Украйна са сред останалите фактори

Кризата, предизвикана от войната в Украйна и пандемията, която доведе до покачване на разходите за живот, е най-голямото притеснение както за българите, така и за европейците като цяло. Това показва изследване на Евробарометър, проведено в края на миналата година сред 26 хил. души от страните от ЕС.

Близо половината от жителите на ЕС споделят, че стандартът им на живот вече се е влошил вследствие на растящите разходи, а в България този дял достига 51%.

Оказва се, че едва една пета от анкетираните българи могат да посрещат разходите си с доходите, които получават към момента. Същото посочват и гражданите на Гърция, което нарежда двете страни на дъното по този показател.

За сравнение, северните държави от Стария континент като Швеция, Дания, Финландия и Нидерландия, са начело на проучването - над 80% от жителите са удовлетворени от доходите си.

Бедността и социалното изключване, опасността от разрастване на войната в Украйна и риска от ядрени инциденти са сред останалите най-големи притеснения за българите. Данните показват идентични тревоги с тази разлика, че климатичните промени са сред първите три проблема, отчетени от останалите европейци.

На този фон над три четвърти от българите са недоволни от мерките, които държавата предприема, за да смекчи кризата – 76% не одобряват действията на управляващи и едва 21% са съгласни с мерките срещу растящите разходи. Подобни са нагласите и сред останалите жители на ЕС, въпреки че негативните оценки са по-умерени - 64%.

Въпреки покачващите се разходи за живот, причинени от руската инвазия, или пък донякъде благодарение на тях, над 70% от европейците са настроени положително към подкрепата, която ЕС оказва на Украйна, и към санкциите срещу Русия.

Най-силни тези настроения са във Финландия и Швеция с по над 90% одобрение. У нас обаче едва 49% подкрепят европейската реакция спрямо конфликта в Украйна.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии