1 USD
1.82022 BGN
Петрол
Bitcoin
$27,527.0

Застрахователи: Промени в Кодекса ще оскъпят многократно "Гражданската отговорност"

БГ Бизнес

Министерството на финансите продължава да настоява за промени в Кодекса на застраховането

Министерството на финансите не сее отказало от идеята си да направи промени в Кодекса на застраховането, срещу които застрхователите имаха възражения. 

Преди повече от месец браншът даде пресконференция, на която обясни претесненията си от промените и обяви , че те ще доведат до драснично поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“.

В отворено писмо от днес Йоана Лалова от Европейски транспортен клъстер казва, че искането на министерството е да се наложи безусловно плащане от страна на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи без изискване за доказателствена насрещна документация. "Този законопроект излага на съществен риск българските застрахователи, ще доведе до чувствително увеличение на цената на задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, стойността на която може да достигне многократно над настоящата, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта” и в крайна сметка ще бъде за сметка на българските граждани", казва Лалова. 

Според бранша цената на застраховката може да стигне 1000 лева. 

Снимка: БГНЕС

"Твърденията на министрството, че сега действащият нормативен акт е пречка за присъединяването на България към ERM II и еврозоната са напълно несъстоятелни. Твърденията им за съгласие на бранша с предложените от нея текстове категорично не съответстват на истината", се казва още в писмото.  

"По време на работна група министър Росица Велкова пред браншови организации, НПО-та, КФН, представител на ЕК и редица народни представители обяви, че има потвърждение от ЕК за нужда от законодателни промени относно присъединяването на България към Еврозоната. Видно от представените днес електронни комуникации, че едва вчера след края на работната група е изпратено запитване до служител на ЕИОПА и е получен отговорът днес от лице, неоторизирано да отговаря от името на ЕК нито от друг европейски орган имащ отношение към присъединяването на България към механизма ERM II. Всичко това подлага под съмнение всички нейни действия. Решение на Европейския съд изрично посочва, че няма как нормите на частно-правна организация, каквато представлява Съветът на бюрата „Зелена карта”, да бъдат имплементирани в национално или европейско законодателство. Аргументацията, че легитимна европейска институция настоява за промените не отговаря на истината", казва още Йоана Лалова. 

Изложеното по-горе задълбочава съмнението, че министър Велкова прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България. 

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Домбровскис: Жизненоважно е България да не се разколебава по пътя към еврото

Coldplay
+6

Галерии