1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Безпрецедентно: Продажбите на Rolex надхвърлят 10 млрд. долара

Свят

Колко са произведените часовници през 2023 г.?

 

Според доклад на Morgan Stanley продажбите на Rolex за първи път са достигнали 10 млрд. долара, тъй като водещата швейцарска марка часовници е увеличила пазарния си дял, съобщава Bloomberg. 

Доминиращата швейцарска марка луксозни часовници е произвела 1,24 млн. часовника през 2023 г. с продажби от 10,1 млрд. швейцарски франка (11,5 млрд. долара).

Това е ръст от 11% спрямо 2022 г., посочват анализаторите на Morgan Stanley и швейцарската фирма LuxeConsult в доклад от сряда, като добавят, че сегашното ниво на пазарен дял на Rolex е „безпрецедентно“. 

Производителят на моделите Daytona, Submariner и Datejust увеличи пазарния си дял на дребно до малко над 30%, тъй като добре платените купувачи се интересуваха от часовници, произведени от базираната в Женева компания, която се контролира от благотворителен тръст на името на Ханс Уилсдорф, съосновател на марката през 1908 г.

Снимка: iStock

 

По-евтината марка часовници Tudor, която е собственост на същия фонд, има продажби за около 545 млн. франка през 2023 г., според оценки на Morgan Stanley.

„Никоя друга луксозна марка не може да претендира за толкова доминираща позиция в съответния сектор“, пишат в доклада си анализаторите от Morgan Stanley Едуард Обен и Оливър Мюлер от LuxeConsult. Например Louis Vuitton е имал около 19% дял от пазара на луксозни дамски чанти през миналата година, твърдят анализаторите.

Марката Rolex „остава безспорният номер 1 в индустрията за луксозни часовници с по-големи продажби от тези на петте следващи марки Cartier, Omega, Audemars Piguet, Patek Philippe и Richard Mille взети заедно“, казват те.

Докладът показва, че продажбите на луксозни часовници в Швейцария продължават да се управляват от няколко марки с годишни продажби над 1 млрд. франка. Vacheron Constantin, историческата марка, контролирана от Richemont, се присъединява към елитния клуб на продажбите от 1 млрд. франка за първи път през 2023 г.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии