1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Износът на швейцарски часовници е близо до рекордното ниво от 2014 г.

Свят
 

Износът на часовници на цени между 200 франка и 500 франка се срина с 29,2%

Износът на швейцарски часовници се повиши отново през юли, достигайки почти рекордните нива от преди осем години, тъй като процъфтява търсенето на скъпи часовници Rolex, Omega и Vacheron Constantin.

Износът е нараснал през юли с 8,3% в сравнение със същия месец на 2021 г. до общо 2,2 млрд. швейцарски франка, съобщи в четвъртък Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия, предаде Bloomberg.

Това е най-високата стойност на износа на швейцарски часовници след рекордния експорт през октомври 2014 г.

Търсенето на луксозни часовници се повиши, след като много клиенти, които обичат пари в брой, откриха швейцарски марки от Rolex до Audemars Piguet и Patek Philippe, докато стояха в домовете си по време на локдауните заради коронавирусната пандемия.

Снимка: iStock

Износът за САЩ се е увеличил през юли с 13,5% спрямо предходната година, като това остава най-големият пазар за износ на швейцарски часовници, след като през миналата година изпревари Китай.

Междувременно пазарът в Китай започна да се възстановява, тъй като отслабнаха наложените COVID локдауни, като износът на швейцарски часовници към водещата азиатска икономика се повиши през юли с 18,4%, запазвайки по този начин позицията си на втория по големина пазар за износ на швейцарски часовници.

Снимка: БГНЕС

Запазва се тенденцията на по-скъпи часовници от високия клас, като износът на швейцарски ръчни часовници с цени над 500 франка представлява повече от една трета от обемите и 95% от стойността на експорта. Износът на часовници на цени между 200 франка и 500 франка пък се срина с 29,2% като стойност, продължавайки тенденцията на спад, започнал в началото на 2020 г.

Вероятно благодарение отчасти на успеха на сътрудничеството на швейцарската група Omega MoonSwatch, износът на часовници на цена под 200 франка нарасна с 5,3% по стойност - повишение за шести месец тази година.

Omega-Swatch MoonSwatch възражда бюджетната марка часовници.

С изключение на Хонконг, Южна Корея и Япония, износът на швейцарски часовници през юли за повечето големи пазари в Азия и Европа се е увеличил с двуцифрен процент, показват още данните на Федерацията на швейцарската часовникарска индустрия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии