1 USD
1.88514 BGN
Петрол
83.63 $/барел
Bitcoin
$16,548.9

Принц Уилям наследи 685-годишно имение на стойност 1 млрд. долара

Свят
 

В момента принц Уилям е първи в линията за унаследяване на британския престол

Кралските завещания никога не се оповестяват публично. Това означава, че какво ще се случи с голяма част от личното богатство на кралицата след смъртта й, ще остане семейна тайна, казват от CNN.

Forbes изчисли миналата година, че личното състояние на Елизабет II възлиза на 500 млн. долара. То включва бижута, колекция от произведения на изкуството, инвестиции и две резиденции, замъкът Балморал в Шотландия и къщата Сандрингам в Норфолк. Кралицата наследява и двата имота от баща си, крал Джордж VI.

„Кралските завещания са скрити, така че всъщност нямаме представа какво има в тях и каква е стойността им, и това никога не се оповестява публично“, каза Лора Кланси, преподавател по медии в университета Ланкастър и автор на книга за кралските финанси.

Снимка: Getty Images

Но огромната част от богатството на кралското семейство – общо най-малко 18 милиарда паунда (21 млрд. долара) в земя, имоти и инвестиции сега преминава по добре утъпкана, вековна пътека към новия монарх, крал Чарлз II и неговия наследник.

В момента принц Уилям е първи в линията за унаследяване на британския престол.

Бъдещият крал наследява частното имение на херцогство Корнуол от баща си. Херцогството притежава обширно портфолио от земя и имоти, обхващащи почти 140 000 акра, повечето от които в югозападна Англия.

Снимка: Getty Images

Създадено през 1337 г. от крал Едуард III, имението струва около 1 млрд. паунда (1,2 млрд. долара), според отчетите му за последната финансова година.

Приходите от имението се „използват за финансиране на обществени, частни и благотворителни дейности“ на херцога на Корнуол, се казва в неговия уебсайт. Сега тази титла се носи от принц Уилям.

Досега най-големият дял от богатството на семейството, имението Crown Estate, на стойност 16,5 млрд. паунда (19 млрд. долара), сега принадлежи на крал Чарлз III като управляващ монарх. Но съгласно споразумение, датиращо от 1760 г., монархът предава всички печалби от имението на правителството в замяна на част, наречена Суверенен грант.

Имението включва огромни части от имоти в централен Лондон. То има статут на корпорация и се управлява от главен изпълнителен директор и директори без изпълнителни функции, назначени от монарха по препоръка на министър-председателя.

Снимка: iStock

През последната финансова година този имот генерира нетна печалба от почти 313 млн. паунда (361 млн. долара). От тях Министерството на финансите на Великобритания плати на кралицата суверенен грант от 86 млн. паунда (100 млн. долара). Това се равнява на 1,29 паунда (1,50 долара) на човек във Великобритания.

По-голямата част от тези пари се изразходват за поддържане на имотите на кралското семейство и заплащане на техния персонал.

Снимка: iStock

Държавният грант обикновено е еквивалентен на 15% от печалбите на имението. Но през 2017 г. плащането беше увеличено до 25% за следващото десетилетие, за да помогне за плащането на ремонта на Бъкингамския дворец.

Крал Чарлз също наследява херцогството Ланкастър, частно имение, датиращо от 1265 г., което е оценено на около 653 млн. паунда (764 млн. долара) според най-новите му отчети. Приходите от неговите инвестиции покриват официалните разходи, които не са поети от Суверенната безвъзмездна помощ, и помагат за издръжката на други членове на кралското семейство.

Снимка: Getty Images

Въпреки огромните суми, монархът и неговият наследник са ограничени в това колко самосточтелно могат да се възползват от състоянието си.

Кралят може да изразходва Суверенния грант само за кралски задължения. И нито той, нито наследникът му имат право да се възползват от продажбата на активи в своите херцогства. Всички печалби от продажба се реинвестират обратно в имението, според разяснение, публикувано от Института за правителството.

Министерството на финансите на Великобритания също трябва да одобри всички големи сделки с имоти, каза Института за правителството.

И все пак, за разлика от суверенната безвъзмездна помощ, генерирана от Crown Estate, и двете херцогства са частни източници на богатство, което означава, че техните собственици не са длъжни да предоставят никакви подробности освен отчитането на доходите си, каза IFG.

Миналата година крал Чарлз, тогава херцог на Корнуол, си плати 21 млн. паунда (25 млн. долара) от имението на Херцогство Корнуол.

Нито принц Уилям, нито крал Чарлз са задължени да плащат каквато и да е форма на данък върху имотите си, въпреки че и двете херцогства доброволно плащат данък върху доходите от 1993 г., според Института за правителството.

Този ход дойде една година след като кралското семейство беше изправено пред силни критики за плановете си да използва обществени средства за ремонт на замъка Уиндзор, който беше пострадал от пожар, каза Кланси.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

С 8 "квартала" на борда: Най-големият круизен кораб излиза в открити води през 2024 г.

Coldplay
+19

Галерии