1 USD
1.80527 BGN
Петрол
Bitcoin
$51,209.9

МАЕ: Петролният пазар е "на ръба"

МАЕ: Петролният пазар е "на ръба"

Причината е последната криза в Близкия изток

Петролният пазар е "на ръба" заради последната криза в Близкия изток, заяви ръководителят на Международната агенция по енергетика (МАЕ) Фатих Бирол по време на енергийна конференция в Норвегия, предаде Ройтерс.

Войната в Газа между Израел и палестинската военна групировка "Хамас" в момента обаче не е оказала значително влияние върху пазарните цени, добави той.

"Въпреки това, ако една или повече от страните производителки на петрол в региона бъдат пряко въвлечени в конфликта, може да видим последиците от това", посочи Бирол. 

Отбелязвайки „рязка ескалация на геополитическия риск“, МАЕ заяви, че ще продължи да наблюдава отблизо пазарите на петрол и „е готова да действа, ако е необходимо, за да гарантира, че пазарите остават адекватно снабдени“.

В случай на внезапен недостиг на доставките на петрол отговорът на МАЕ включва освобождаване на запаси от спешни случаи от страна на МАЕ и/или прилагане на мерки за ограничаване на търсенето.

Израел не е голям производител на петрол и никаква голяма петролна инфраструктура не минава близо до ивицата Газа. МАЕ обаче отбелязва, че Близкият изток представлява повече от една трета от глобалната морска търговия с петрол, а конфликтът Израел-Хамас засили опасенията, че битките може да засегнат регионалното производство на енергия.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии