Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие

Свят

Очаква ли се да се върне скоро към растеж?

Икономиката на еврозоната вероятно ще се свие през настоящото, третото тримесечие и няма да се върне към растеж скоро, въпреки че спадът на бизнес активността леко намалява през септември. Това съобщи Reutersq позовавайки се на най-новите компилирани от S&P Global данни от проучване на Hamburg Commercial Bank.

Композитният Индекс на мениджърите по доставките - PMI, се повиши до 47,1 пункта през септември спрямо 46,7 пункта, регистрирани през август. Равнището на индекса през август достигна 33-месечен минимум.

Така през настоящия месец PMI надмина очакванията на анализаторите, анкетирани от Reuters, за спад до 46,5 пункта, но все пак остана под границата от 50 пункта, разделяща растежа на икономическата активност от свиването й.

"Данните за PMI в сектора на услугите в еврозоната рисуват мрачна картина", каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank. Според него икономиката на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто през настоящото тримесечие.

"Основните проблеми продължават да идват от производството, където ситуацията с поръчките се влоши допълнително", обясни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст