1 USD
2.02803 BGN
Петрол
85.36 $/барел
Bitcoin
$18,770.4

Новият генерален секретар на ОПЕК встъпва в длъжност. Кой е той?

Свят
 

ОПЕК е международна организация, включваща някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на петрол

Новият генерален секретар на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), кувейтецът Хайсам ал Гайс, встъпва в длъжност от днес, предаде БТА.

Ал Гайс, ветеран от петролния сектор, беше избран на този пост на специална видеоконференция на министрите от ОПЕК в началото на януари. Кандидатурата му беше единствена в списъка. Той наследява на поста починалия на 5 юли нигериец Мохамед Баркиндо.

Хайсам ал Гайс ще председателства планираните за утре и вдругиден срещи в рамките на групата ОПЕК+: заседанието на техническия комитет, мониторинговия министерски комитет и срещата на министрите от обединението. На заседанието ще бъде обсъдено продължаването на производството на петрол през септември със сегашния капацитет въпреки настояването на САЩ за увеличаване на добива, отбелязва ИРНА.

В интервю за кувейтския вестник "Ал Рай" той заяви, че ОПЕК се нуждае от нова пътна карта, в рамките на която има съгласие между всички за намиране на решения, отговарящи на световните енергийни нужди.

По думите му ОПЕК не е в конкуренция с Русия, която според него е "голям, основен и много влиятелен участник на световната енергийна карта".

Според устава на ОПЕК генералният секретар се избира за срок от три години и може да бъде преизбиран само веднъж.

Организацията на страните износителки на петрол, ОПЕК е международна организация, включваща някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на петрол и имаща за цел контрола на ценовите равнища чрез картелни споразумения.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Десетки автомобили на Kia и Hyundai са откраданати заради предизивикателство в TikTok

Coldplay
+6

Галерии