1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Нов удар по цените заради конфликта в Украйна

Свят

С колко поскъпнаха пшеницата и царевицата след като Русия се оттегли от сделката за украинското зърно

Цената на зърното на световните борси се покачи, след като Русия еднокстранно се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, съобщи БТА. Стъпката на Кремъл породи опасения, че отново може да се стигне до нарушения на глобалните доставки

Снимка: iStock

На борсата в Чикаго фючърсите на пшеницата се покачиха с 5,4 на сто до 8,73 долара за бушел (1 бушел пшеница = прибл. 27 кг), най-високото им ниво от 14 октомври, но поне засега все още далеч от рекорда от март, когато цената скочи до 13,64 долара за бушел.

Фючърсите на царевицата добавиха 2,2 на сто до 6,96 за бушел, а соята достигна 14,12 долара за бушел, или ръст от 0,8 на сто.

"Покачването е инфлационно, но дали ще продължи зависи от развитието на ситуацията в региона", заяви за Ройтерс базиран в Сингапур търговец на зърно.

Снимка: iStock

Москва се оттегли от сделката за зърното в събота, като се аргументира с извършена от украинските сили атака с дрон по руски цели на Кримския полуостров.

Киев контрира, че Кремъл си търси извинение, за да напусне сделката, а Вашингтон посочи, че Русия отново опитва да използва храната като оръжие.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии