1 USD
1.79533 BGN
Петрол
83.36 $/барел
Bitcoin
$24,012.8

Русия спря сделката за износ на зърно от Украйна

Свят

Това е заплаха за световната продоволствена криза

Русия преустанови участието си в сделката за износ на зърно в Черно море с посредничеството на ООН. С това беше нанесен удар върху опитите за облекчаване на световната продоволствена криза, предаде агенция Ройтерс.

Руското министерство на отбраната заяви, че Украйна е атакувала Черноморския флот близо до Севастопол на анексирания Кримски полуостров с 16 дрона в ранните часове на събота и че "специалисти" от британския флот са помогнали за координирането на "терористичната" атака.

Русия заяви, че стъпката, която ще прекъсне украинския износ на зърно от ключовите за нея черноморски пристанища, е предприета поради атаките с дронове и участието на британски специалисти, пише БГНЕС.

Началникът на щаба на украинския президент Володимир Зеленски, Андрий Ермак, обвини Русия, че измисля "фиктивни терористични атаки срещу собствените си съоръжения", а външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че Москва използва "фалшив претекст", за да потопи сделката.

"Призовавам всички държави да изискат от Русия да спре "игрите на глада" и да се върне към задълженията си", заяви Кулеба.

Сключената с посредничеството на ООН сделка е от решаващо значение за пазарите на храни: тя позволява износа на зърно от Украйна, един от най-големите износители на зърно в света.

Откакто Русия и Украйна подписаха подкрепената от ООН Черноморска зърнена инициатива в Турция на 22 юли, от Украйна бяха изнесени над 9 милиона тона царевица, пшеница, слънчогледови продукти, ечемик, рапица и соя.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Google разкри колко вода използва за охлаждане на центровете си за данни

Coldplay
+9

Галерии