1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Недостиг на чипове затруднява производството на автомобили в Германия

Свят

Политици и ръководители на корпорации преосмислят източниците на доставка

Производството на автомобили в Германия ще бъде затруднено с години заради недостига на чипове, пише БТА. 

Проблемите при производството на автомобили в Германия заради недостига на чипове ще продължат с години, въпреки че водещи производители на полупроводници планират да построят заводи в страната, според високопоставен мениджър в германската автомобилна компания "Ауди" (Audi), цитиран от Ройтерс. 

Германските компании в сектора на автомобилостроенето и електрониката изпитват затруднения при своята производствена дейност поради недостига на чипове в световен мащаб. 

Политици и ръководители на корпорации преосмислят източниците на доставка и се опитват да ограничат зависимостта на своите страни и компании от неголям брой производители на полупроводници от азиатски държави и САЩ, отбелязва Ройтерс. 

Управляващите в Берлин обаче се опитват да привлекат водещите компании, които произвеждат чипове по поръчка, като им предлагат субсидии в размер на милиарди евро. 

Производители като американската корпорация "Интел" (Intel) и тайванската група Ти Ес Ем Си (TSMC - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.) обявиха тази година, че планират да изградят заводи в Германия. 

"(Изграждането на тези заводи - бел. ред.) ще отнеме години. Става дума за инвестиции в размер на милиарди долари", заявява пред вестник "Аугсбургер алгемайне" Ренате Вахенауер, която отговаря за доставките в "Ауди". Компания е част от германския концерн "Фолксваген" (Volkswagen).

Компаниите биха могли да облекчат затрудненията си, ако сведат до по-малък брой около осемте хиляди различни вида чипове, които използват при производството на автомобили, посочва Вахенауер.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии