1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Експеримент на Bentley показва, че биогоривата могат да работят с двигатели от всички възрасти

ESG
 

За горивото са използвани само отпадъци от земеделска дейност, хранително-вкусовата промишленост и растителност

 

Няма съмнение, че автомобилната индустрия навлиза в нова ера. Епоха, в която традиционните двигатели с вътрешно горене ще се възприемат като архаични, а новите коли ще разчитат на алтернативни средства за задвижване.

Регулациите също постепенно се затягат. Това очаквано поражда опасения какво ще се случи с вече произведените автомобили. Индустрията работи активно в тази посока, като едно от решенията са био и синтетичните горива, казва Europеаn Times. 

Производството им е много по-екологично от това на традиционните горива. Това би компенсирало голяма част от вредните емисии, което би било добър аргумент за регулаторите и институциите да оставят настоящите и ретро автомобили на пътя дори и в ерата на изцяло електрическите и други екологични автомобили.

По време на „Фестивала на скоростта” в Гудууд няколко компании тестваха такива горива в реални условия. Сред тях беше Bentley, която направи експеримент с ново биогориво.

Компанията изкачи хълма Гудууд 32 пъти по време на фестивала с 6 различни коли. Те обхващат цялата история на Bentley, от най-новия W12 Batur до 103-годишното Bentley EXP2. Всички изкачвания и всички автомобили са използвали тестово биогориво. Произведен е от 100% възобновяеми източници и материали, но въпреки това отговаря на стандарта EN228, което го прави практически със същата ефективност като бензина.

Използвани са само отпадъци от земеделска дейност, хранително-вкусовата промишленост и растителност. Те са били подложени на ферментация за извличане на етанол. Той се дехидратира в етилен, който от своя страна се преработва в бензин. Bentley казва, че това биогориво намалява емисиите на въглероден диоксид с 85% в сравнение с изгарянето на обикновен бензин.

И още нещо много важно – биогоривото не изисква никакви модификации на двигателите, независимо от тяхната възраст и поколение. Точно това показаха тестовете в Гудууд. Всички автомобили на марката са използвали постоянно биогориво и не са имали проблеми.

Това прави разработката много по-подходяща за масово приложение и запазва стойността на ретро автомобилите, тъй като нищо не трябва да се променя по тях. Освен това Bentley вече е инсталирал огромен резервоар с това гориво в централата си, който ще се използва за демонстрационните автомобили на компанията, както и тези в музея като част от редовната им поддръжка.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии