1 USD
1.83905 BGN
Петрол
Bitcoin
$26,558.9

Най-големият германски доставчик на биогаз фалира

Свят

Повече от 100 оператора на електроцентрали за биогаз са сключили договори за доставка с компанията

Базираната в Мюнхен компания BMP Greengas - водещият доставчик на биогаз в Германия, обяви банкрут, съобщава focus.de.   

Водещият търговец на биогаз в Германия BMP Greengas е в несъстоятелност. В oкръжния съд в Карлсруе беше образувано производство по несъстоятелност. 

„След това BMP Greengas GmbH ще бъде устойчиво реновирана и следователно отново ще може да работи редовно на пазара“, казаха от компанията. Според BMP Greengas причините за процедурата са промените на пазара и руската агресивна война срещу Украйна, което направи невъзможно компанията да достави договорените количества биометан.

Газ, който не съществува

Според браншови организации повече от 100 оператора на електроцентрали за биогаз са сключили договори за доставка с BMP Greengas. Сред пострадалите са не само десетки общински комунални услуги, но и по-малки играчи - като фермери, които инвестираха милиони в по-малки електроцентрали на биометан.

Биогазът се счита за възобновяем енергиен източник, който може да осигури резерв, когато производството на вятърна и слънчева енергия се забави. Следователно инвестициите в инсталации за биогаз също се субсидират от държавата като част от енергийния преход

Членът на ХДС в Бундестага Хенинг Ребаум каза пред списание "Agrarheute", че на операторите на централата очевидно са били обещани количества газ, които дори не съществуват.

Според информация на Фокус BMP Greengas е сключила дългосрочни договори за доставка със своите клиенти, но обикновено е купувала необходимите количества газ на пазара в кратки срокове. Тази тактика спестява пари, докато пазарът е стабилен - но турбуленцията, причинена от началото на руската атака през февруари 2022 г., доведе до колапс на стратегията.

„Общинските комунални услуги трябва да поемат удара“

BMP Greengas принадлежи на енергийния гигант EnBW, който от своя страна е повече от 90 процента публична собственост. Поради това Асоциацията на общинските предприятия (VKU) остро разкритикува правителството на провинция Баден-Вюртемберг.

„Това е опустошителен сигнал за енергийния преход“, каза Ингберт Либинг, управляващ директор на VKU.„Тук правителството на провинция Баден-Вюртемберг явно трябваше да упражни влияние върху компанията-майка EnBW, за да предотврати тази вреда и огромната загуба на доверие.“ Групата казва, че е подкрепила BMP Greengas със суми в милиони, но вече не може да предотврати предстоящата несъстоятелност

Либинг каза, че сега ще стане ясно кои договори за доставка ще бъдат изпълнени от BMP Greengas и до каква степен и какви тежести ще трябва да понесе общинската компания.

Сигурни са обаче неуспешни доставки и смущение на целия пазар. Клиентите на BMP Greengas в обществения сектор очакват огромни щети. „Засегнатите общински комунални услуги трябва да поемат тежестта на бедствието, за което не са отговорни“, каза Либинг.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерия

Земетресението в Мароко: Кристиано Роналдо отвори хотела си в Маракеш за оцелелите (СНИМКИ)

Coldplay
+6

Галерии