Мини локдаун в Гърция заради жегите

Свят

Министерството на здравеопазването призова службите за спешна помощ и медицинските власти да бъдат в повишена готовност

 

Училищата в Гърция ще останат затворени, държавните служители ще работят от вкъщи, а доставките няма да се извършват на фона на мини локдаун, причинен от първата голяма гореща вълна това лято, пише гръцката медия ekathimerini. 

Според актуализирания бюлетин на Националната метеорологична служба (EMY) се очаква горещите температури от над 40 градуса по Целзий да продължат във вътрешността на континентална Гърция, главно в централните и южните райони. Това са и регионите с най-висок риск от пожари.

Снимка: iStock

Преди това горещите вълни се появяваха през юли и август, но от 2007 г. насам се установиха и през юни и сега се повтарят на всеки две до три години. 

В издаденото писмо на Министерството на вътрешните работи се посочват мерки за опазване на здравето на държавните служители и функционирането на обществените услуги. Държавните служители, принадлежащи към уязвими групи, имат право да ползват дистанционна работа или да не посещават службата си, като използват специален отпуск.

Държавните служители, които не принадлежат към уязвими групи, също могат да предлагат услугите си, като работят от разстояние. В противен случай те могат да се възползват от гъвкавото работно време. Препоръчително е тези, които работят на открито, да използват лични предпазни средства и да избягват работа в пиковите часове - от 12:00 до 17:00 часа.

Министерството на здравеопазването призова службите за спешна помощ и медицинските власти да бъдат в повишена готовност. 

Община Атина заяви, че хората могат да се свържат с денонощната линия за обслужване на граждани или с горещата линия за общинските клиники всеки ден от 8,30 до 19,30 ч., за да получат съвети и инструкции. 

Общината обяви и затварянето на началните училища в сряда и четвъртък, а детските градини и централният офис ще работят от 7 до 14 ч.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст