1 USD
1.81684 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,746.4

Бил Гейтс притежава най-скъпата книга в света, коя е тя?

Свят

Страници за милиони, това са най-скъпите книги

Това е за всички вас, любители на книгите, които обичате да попивате знания и истории като гъба. Красивото изкуство на разказването на истории чрез печатни произведения се практикува от хората от хиляди години и в тази статия ще се потопим в най-скъпите книги в света, пише luxuryproperty.

Ще разгледаме някои от древните исторически книги, които са оцелели, кой е публикувал тези произведения на изкуството и как са получили цената си.

Подобно на повечето антики, стойността на една книга става все по-добра с времето и има шепа древни книги, които държат солидна такса в настоящето време, ако искате да я вземете у дома, за да бъде изложена на вашата лавица.

Първо фолио - Уилям Шекспир - 6,1 милиона долара (най-рядката книга в света)

Класиран като една от най-влиятелните книги в света, този шедьовър първоначално беше наречен със заглавието: "Комедиите, историите и трагедиите на г-н Уилям Шекспир", но скоро стана популярно сред учените да се позовава на сегашното си по-кратко заглавие: Първо фолио.

Книгата е издадена през 1623 г. и е дълга 900 страници. От 1716 г. тя е била в библиотеката на д-р Уилямс в Лондон в продължение на много години, докато накрая не е била продадена на лондонския дилър Simon Finch Rare Books през 2006 г.

Приказките на барда Бийдъл- 3,98 милиона долара (най-ценната книга в света)

Това може да не е древна книга по никакъв начин, но е книга, която със сигурност заслужава да бъде в този списък. Ако сте фен на Хари Потър, тогава може да откриете, че заглавието на тази книга бие камбана и сте чували да се споменава в Даровете на смъртта.

Снимка: Reuters

Дж. К. Роулинг направи общо седем копия и всяко едно от тях беше написано на ръка и илюстрирано от нея.

Книгата в крайна сметка беше е с мека корица, за да могат всички да я прочетат, но оригиналните 7 копия се превърнаха в ценна награда. Тя продължи да подарява 6 от копията на приятели и редактори, а след това през 2007 г. 7-то копие беше пуснато на търг за набиране на средства за нейната благотворителна кампания The Children’s Voice, Lumos.

Ценното притежание беше спечелено на търг от Amazon за колосалните 3,98 милиона долара и счупи нов световен рекорд за най-скъп съвременен ръкопис, продаден на търг.

Птиците на Америка- 11,5 милиона долара (една от най-скъпите книги в света)

Тази книга съдържа 435 ръчно рисувани отпечатъка в реален размер, направени от гравирани плочи на различни птици, които можете да намерите в Съединените щати, и няколко, които вече са изчезнали. Тя е написана и илюстрирана от писателя и художник-натуралист Джон Джеймс Аудабон, който декларира намерението си през 1820 г. да нарисува всяка птица в Северна Америка.

Снимка: Reuters

Публикувани през 1827-1838 г. огромните 435 илюстровани плочи са с размери 90 на 67 сантиметра и са подвързани в четири тома. Поради размера си, книгата тежи цели 25 килограма.

Има 120 оригинални копия на „Птиците на Америка“ и „Наследниците на четвъртия херцог на Портланд“ и направиха една от най-големите продажби на книгата в Christie’s в Ню Йорк. Книгата е закупена от американски колекционер за 7,9 милиона долара. Въпреки това през 2010 г. едно от пълните първи издания беше продадено на търг в Sotheby’s в Лондон за рекордната сума от 11,5 милиона долара.

Лестърският кодекс - 30,8 милиона долара (най-скъпата книга, продадена някога)

Лестърският кодекс е един от най-ценните бележници в света. Това е бележникът на Леонардо да Винчи и съдържа колекция от ръкописни научни писания, наблюдения и теории по няколко различни теми, като обяснението защо вкаменелостите на морски създания могат да бъдат намерени в планините, движението на водата и яркостта на луната. Бележникът беше с кожена подвързия, но страниците му вече са изложени отделно и включват изключителни илюстрации от художника, показващи връзката между изкуството и науката.

Снимка: Wikipedia

За първи път е закупен през 1717 г. от Томас Коук, който по-късно става 1-вият граф на Лестър и следователно повлиява на името, което познаваме сега. Арманд Хамър беше собственик на бележника след Ърл и за кратко го преименува на Codex Hammer. От 1980 г. тетрадката остава притежание на Хамърс в продължение на 14 години и след това през 1994 г. е спечелена на търг от Бил Гейтс за невероятните 30,8 милиона долара.

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии