Маслото в Европа поскъпна до рекордни нива

Свят

Защо се случва това?

 

Цената на кравето масло се увеличи рязко през последните месеци и вече се търгува на рекордно високи нива в цяла Европа. Цената на млечния продукт, произведен в Европа, надхвърли 8700 долара за тон, което е ръст от 83% на годишна база, показват последните официални данни на ЕС.

Това е лоша новина за пекарите и производителите на сладкиши точно в периода на активна подготовка за коледните празници и на фона на повишени цени на шоколада и захарта, пише "Сега".

Кои са причините за този ценови ръст?

На първо място ограничените запаси при нараснало търсене на масло.

"Световното производство на мляко се възстанови леко през 2024 г., но остана ограничено в сравнение с нарастващото търсене, което накара млекопреработвателите да предпочетат да произвеждат по-конкурентните продукти като сирене, вместо масло", коментира Майкъл Харви, старши анализатор на динамиката на пазара на млечни продукти в нидерландската финансова група "Рабобанк".

 

Производството на мляко в ЕС е нараснало с 0,7 на сто в периода януари 2023 г.- юли 2024 г., показват последните данни за ЕС. През същия период производството на масло е спаднало с 1,6 на сто при запаси на исторически ниски нива, докато производството на сирене е нараснало с 3,2 на сто.

Ръстът на цените на маслото в Европа се подхранва и от опасения за по-нататъшен спад в предлагането заради разпространението на болести сред кравите в Западна Европа, като например син език и епизоотична хеморагична болест, посочват анализатори.

"Големите хранителни компании успяха да осигурят голяма част от доставките си на масло преди да започне производството на сладкишите за Коледа, затова въздействието от повишените цени на маслото ще падне основно върху малките производители и покачването на цените на тяхната продукция е неизбежно", заяви Пол Боавен, директор на френската Федерация на предприемачите в хлебопроизводството и сладкарството.

У нас цената на кравето масло постоянно расте от пролетта насам, показват данните на НСИ за индекса на потребителските стоки. Само през септември цените на млечните масла са се повишили средно с 2.3%, а предният месец ръстът бе с над 5%.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст