Създадоха първото масло от въздух

В продукта няма мляко, но се твърди, че вкусът му е като на истинско масло

 

Масло от въздух вместо от крава? Базирана в Калифорния стартираща компания твърди, че е разработила сложен процес, който елиминира нуждата от животни, като същевременно прави своята безмлечна алтернатива също толкова вкусна.

Savor, подкрепян от милиардера на Microsoft Бил Гейтс, експериментира със създаването на алтернативи без млечни продукти на сладолед, сирене и мляко чрез използване на термохимичен процес, който позволява да се изграждат мастни молекули, създавайки вериги от въглероден диоксид, водород и кислород. Сега компанията обяви нова алтернатива на масло без животни, пише The Guardian.

Намаляването на консумацията на месо и млечни продукти е един от ключовите начини, по които човечеството може да намали въздействието си върху околната среда, тъй като животновъдството е значителен източник на парникови газове и Savor казва, че неговите продукти ще имат значително по-нисък въглероден отпечатък от животинските.

Новот "масло" потенциално може да бъде по-малко от 0,8 g CO2 еквивалент на калория. Стандартният климатичен отпечатък на истинско несолено масло с 80% мазнини е приблизително 2,4 g CO2 еквивалент на калория.

Катлийн Александър, главен изпълнителен директор на Savor, каза: „В момента сме в предварителна комерсиална фаза и работим по регулаторно одобрение, за да можем да продаваме нашето масло. Не очакваме да можем да правим каквито и да било продажби поне до 2025 г.“

Въпросът сега е дали купувачите ще се насладят на такива синтетични мазнини. Да накарате хората да се откажат от любимите си млечни и месни продукти за по-„експериментални“ храни може да се окаже голямо предизвикателство.

Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие, животновъдната индустрия, която обхваща всички млечни и месни земеделски стопанства, представлява 14,5% от глобалните емисии на парникови газове.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст