Започват проверки в училищните столове и бюфети
За какво ще следят проверяващите?
Най-голям дял се пада на битовите отпадъци 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци
През 2021 г. в ЕС са изхвърлени около 131 килограма храна на човек, информира БТА, позовавайки се на данни на Евростат.
ЕС е произвел общо 58,4 милиона тона хранителни отпадъци, които включват ядливи и неядливи компоненти.
Сред всички икономически групи най-голям дял се пада на битовите отпадъци: 54 на сто от общото количество хранителни отпадъци, което се равнява на 70 килограма на жител. Останалите 46 на сто са отпадъци, генерирани по-нагоре във веригата за доставка на храни, 21 на сто при производството на хранителни продукти и напитки (28 кг.), 9 на сто от ресторантите и веригите за хранене (12 кг.), 9 на сто в първичното производство (11 кг.) и 7 на сто в групата за търговия на дребно (9 кг.).
Справянето с хранителните отпадъци на потребителите остава предизвикателство както в ЕС, така и в световен мащаб.
Днес се отбелязва и Международният ден за осведомеността относно загубата на храни и хранителни отпадъци.
За 2021 г. не са налични данни за Чехия, Германия, Гърция, Испания, Кипър, Малта и Румъния. Евростат е изчислил количествата на ЕС въз основа на данни от 2020 г.
За какво ще следят проверяващите?
Компанията представи новите си продукти преди броени дни
От няколко години страната има амбиции да се присъедини към глобалната космическа надпревара