1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Климатични такси – ще поскъпнат ли почивките в чужбина?

Климатични такси – ще поскъпнат ли почивките в чужбина?

Има ли и у нас такава такса и каква е нейната стойност

Редица държави въвеждат т. нар. „климатични такси“. Как това ще се отрази на цените на почивките в чужбина?

След последната световна климатична среща в ОАЕ едни от най-популярните дестинации обсъждат въвеждането на нови климатични такси.

Във Франция таксата се увеличава в някои случаи с почти 200%. Започва от 65 цента и достига почти 15 евро. Средната цена за хотелска стая е 699 евро за нощувка, заради Олимпийските игри в Париж. Очакват се и двойно по-високи цени на транспорта. 

В Барселона туристическата такса от 1 април е 3,20 евро. Миналата година е била 2,75 евро. С парите ще се финансира инфраструктурата в града.

Най-голям е скокът на таксата в Нидерландия – рекордна за Европа. В Амстердам тя нараства с 12,5% . Средната цена за нощувка в града е 175 евро.

В Рим туристите ще заплащат с между 3 и 7 евро повече. През пролетта във Венеция ще въведат дневна такса от 5 евро, за да се ограничи вредното въздействие на масовия туризъм.

В Гърция, която беше засегната от големи пожари през изминалото лято,  ще се опитат да компенсират част от нанесените щети с такси до 10 евро на нощувка. 

У нас туристическата такса е една от най-ниските в Европа и е между 20 ст. и 3 лв. като цената зависи от населеното място и категорията на мястото за настаняване.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии