1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

До 20 000 посетители на ден: Гърция планира ограничения на Акропола

До 20 000 посетители на ден: Гърция планира ограничения на Акропола

Новите ограничения за влизане ще бъдат въведени пробно от 4 септември и ще влязат в сила за постоянно от 1 април 2024 г.

Посещенията на Акропола на Атина, най-популярният археологически обект в Гърция, ще бъдат ограничени от следващия месец до максимум 20 000 на ден и подлежат на различни почасови ограничения за влизане, съобщава ekathimerini, позовавайки се на информация от гръцкото правителство.

Снимка: iStock

Министърът на културата Лина Мендони каза, че контролът е необходим, за да се предотврати пренаселеност в обекта, световното наследство на ЮНЕСКО. Около 23 000 души на ден посещават комплекса от паметници, предимно големи групи, идващи преди обяд. 

„Това е огромно число“, каза Мендони в интервю за радио мрежата Real FM. „Очевидно туризмът е желан за страната, за всички нас. Но трябва да разберем как прекомерният туризъм няма да навреди на паметника".

Новите ограничения за влизане ще бъдат въведени пробно от 4 септември и ще влязат в сила за постоянно от 1 април 2024 г., каза министърът. Няма да има ограничение за продължителността на посещенията, въпреки че Мендони каза, че хората, които идват с организирани обиколки или от круизни кораби, които представляват около 50% от дневния брой посетители, прекарват средно 45 минути на мястото

Различен брой посетители ще бъдат разрешени на час от 8 до 20 часа. Половината от пешеходния трафик на Акропола в момента пристига между 8 сутринта и обяд, каза Мендони. Според новата система 3000 души ще получат достъп от 8 до 9 сутринта, 2000 през следващия час, а през останалата част от деня броят им ще варира.

„Мярката ще отговори на необходимостта от защита на паметника, което е основното нещо за нас, както и подобряване на преживяването на посетителите“, добави тя.

Подобни ограничения ще бъдат наложени и за други популярни археологически обекти, каза Мендони, каза Мендони. Решението за Акропола последва консултации с туроператори и круизни оператори и беше отложено поради избори в Гърция на 25 юни, добави тя.

Повече от 3 милиона души са посетили тази забележителност миналата година, според статистическия орган на Гърция. 

Гръцките власти затвориха достъпа до Акропола и други древни обекти по обяд миналия месец в разгара на горещата вълна, която също предизвика огромни горски пожари в цялата страна. Те също така поставиха сенници като защита от слънцето за хората, които се редят на опашка, за да видят храмовете на Акропола от 5-ти век пр.н.е. Мендони каза, че тези стъпки ще бъдат повторени, ако е необходимо.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии