Кокаин: Как се унищожават два тона незаконни наркотици?

Кокаин: Как се унищожават два тона незаконни наркотици?

Процесът е сложен и много скъп

Кокаин, метамфетамин, канабис и хероин са сред наркотиците, които контрабандистите се опитват да внесат в Ирландия.

През септември опит на една банда беше осуетен, когато органите на реда в Република Ирландия извършиха най-голямото изземване на наркотици в историята на страната.

Над два тона кокаин бяха открити, след като полицаи щурмуваха товарен кораб край бреговете на графство Корк. Ирландските служители по приходите са извършили 7407 конфискации на наркотици до края на октомври, пише BBC.

Общата приблизителна стойност на конфискуваните наркотици е 237 милиона евро (206 милиона британски лири), а 47 милиона евро (40 милиона британски лири) са унищожени.

По-голямата част от тези конфискации са били на кокаин - мощен, пристрастяващ стимулант, който се получава от листата на южноамериканското растение кока.

Но как се унищожават наркотиците?

За много държави-членки на ЕС се прилага обща процедура, според Тим Сумонт, научен анализатор в Европейския център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Той каза, че процесът следва следния модел: регистрирано е задържане на наркотици, взети са проби за съдебномедицински анализ, по принцип след това взетото може да бъде унищожено.

„Като цяло това се случва чрез инсинератори, тъй като те могат да обработват по-големи количества“, каза Сумонт. Това е методът, използван от полицейската служба на Северна Ирландия, която каза, че изгаря контролирани наркотици на сигурно място, което отговаря на всички екологични изисквания.

Властите често чакат, докато разполагат с достатъчно количество наркотици за изгаряне, тъй като цената на процедурата за изгаряне обикновено не зависи от теглото, което трябва да бъде унищожено, а от самата процедура.

Кокаинът гори лошо, като повечето инсинератори могат да преработват само тон или два всеки ден.

Това означава, че наркотиците изискват специализирано съхранение в убежище - с всички свързани рискове за сигурността и работна сила, която води процеса.

Още по-труден е процесът с по-големи количества, както е било при пристанището на Антверпен в Белгия. Митнически служители на пристанището заловиха около 110 тона кокаин през 2022 г., което е рекордно количество.

С новините за складове, пълни с кокаин, белгийското правителство трябваше значително да увеличи капацитета си за изгаряне на наркотиците, както и да инвестира в допълнителни сигурни съоръжения за съхранение.

Каква е алтернативата на изгарянето на кокаин?

Повече от 200 тона кокаин бяха задържани в Еквадор през 2021 г., което далеч надвишава капацитета за изгаряне на страната и накара правителството да поиска помощ от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

За да се справи с предизвикателството, UNODC препоръча бърз, екологичен метод, наречен капсулиране.

„Кокаинът, циментът, пясъкът и водата се смесват в специално съотношение и се използват например за изграждане на бетонни платформи за складови съоръжения в завод за обезвреждане на отпадъци“, каза UNODC.

По време на втвърдяването циментът реагира химически с другия присъстващ материал и образува стабилна, твърда и непроницаема матрица. Този метод предотвратява проникването на кокаина в земята, замърсявайки околната среда, което е проблем при заравяне или изгаряне на наркотика при по-ниски температури.

„Докато унищожаването на 10 тона кокаин може да отнеме до две седмици, същото количество може да бъде капсулирано безопасно в рамките на един ден“, добави UNODC.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст